Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


400 de ani de la naşterea lui Le Nôtre - un artist al grădinilor admirat de Regele Soare

le-notre.jpg

credit foto: les-vegetaliseurs.com

Franţa îşi omagiazǎ un mare artist al grǎdinilor, creatorul parcului de la Versailles, André Le Nôtre, de la a cǎrui naştere se împlinesc anul acesta 400 de ani. El este cel mai celebru arhitect peisagist al unei epoci în care Regele Soare încarna absolutismul iar Franţa atrǎgea toate privirile Europei.

De numele lui André Le Nôtre se leagǎ trei parcuri sublime care sunt şi cele mai vizitate din Franţa: cel de la Versailles, cel de la castelul Vaux-le-Vicomte şi cel de la castelul Chantilly. André Le Nôtre este însǎ omul care a conceptualizat aşa numita grǎdinǎ în stil francez, ("le jardin à la française") iar unii specialişti spun cǎ întreaga Franţǎ poartǎ marca teoriilor sale privind geometrizarea spaţiului.

Mai multe evenimente celebreazǎ în acest sfîrşit de an arta şi persoana marelui "grǎdinar regal" Le Nôtre. Dupǎ 15 ani de cercetǎri, un istoric, Patricia Bouchenot-Déchin, publicǎ o impresionantǎ biografie, de 654 de pagini, a lui André le Nôtre. Intre 22 octombrie 2013 şi 24 februarie 2014 îi va fi consacratǎ o importantǎ expoziţie la Versailles, palatul Regelui Soare care n-ar fi ceea ce este fǎrǎ spaţiul uluitor creat de Le Nôtre în jurul edificiului. La sfîrşitul lunii septembrie este organizat la Paris un colocviu pe tema moştenirii artistice a lui André Le Nôtre.

In paralel a apǎrut un album de 180 de pagini cu imagini din numeroasele grǎdini pe care le-a creat, desenat şi supervizat acest om care a avut timp sǎ-şi marcheze epoca întrucît a avut parte de o viaţǎ destul de lungǎ: a trǎit 87 de ani.

Chiar dacǎ astǎzi noii creatori de grǎdini au alte gusturi şi îşi pun alte probleme de urbanisticǎ şi de raport cu mediul înconjurǎtor decît Le Nôtre, el rǎmîne prin excelenţǎ o expresie a clasicismului în materie de grǎdini. In acelaşi timp el rǎmîne un servitor al unui absolutism regal fǎrǎ egal în Europa.  Dupǎ cum aratǎ într-un supliment cultural al cotidianului le Figaro directorul revistei "Jardins", Marco Martella, parcul pe care îl vedem la Versailles este de fapt o "declaraţie de forţǎ", o metaforǎ giganticǎ a puterii. Citez din consideraţiile sale: "La Versailles avem de-a face cu o grǎdinǎ care este o declaraţie politicǎ de putere. Prin intermediul acestui parc Ludovic al XIV-lea arǎta Franţei, Europei şi întregii lumi cît era de puternic, întrucît parcul reprezintǎ în mod simbolic absoluta stǎpînire a naturii de cǎtre om".

Incǎ de la acea epocǎ grǎdinile în stil francez se opuneau total grǎdinilor în stil englez. Douǎ filozofii şi douǎ atitudini diferite faţǎ de naturǎ emanǎ de fapt din cele douǎ moduri de a concepe o grǎdinǎ. Dacǎ într-o grǎdinǎ în stil francez clasic, cum este şi cea de la Tuileries de lîngǎ Luvru, ai mereu senzaţia cǎ natura este stǎpînitǎ de om, într-o grǎdinǎ în stil englez poţi sǎ te ascunzi într-o naturǎ cǎreia i se dǎ mai multǎ libertate.

Ambele însǎ invitǎ la meditaţie, singurǎtate şi contemplare şi propun un alt raport cu timpul. Grǎdinile, care sunt şi o expresie a paradisului pierdut, fac parte în continuare din universul nostru iar un artist precum Le Nôtre fascineazǎ încǎ pentru cǎ a vrut sǎ încarneze perfecţiunea în materie de parcuri şi sublimare a naturii.