Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuel Valls trece testul unui vot de încredere dar fǎrǎ majoritate absolutǎ

assemblee_nationale_france.jpg

Adunarea Naţionalǎ Francezǎ, credit foto: rfi.fr

In Franţa, premierul Manuel Valls a trecut cu bine de proba unui nou vot de încredere solicitat Adunǎrii Naţionale Franceze. 269 de deputaţi au votat pentru, 244 împotrivǎ şi 54 s-au abţinut, dintre care 32 de socialişti. Deşi guvernul primeşte astfel încrederea Adunǎrii Naţionale Franceze, el nu reuneşte necesarul de 289 de voturi pentru a avea majoritatea absolutǎ. Manuel Valls are însǎ cale liberǎ pentru pune în practicǎ politica de reforme, pe care a explicat-o din nou în discurul rostit în faţa deputaţilor precum şi în cadrul jurnalului televizat de maţi searǎ de la ora 20, pe canalul TF1.

In discursul sǎu de politicǎ generalǎ Manuel Valls a adoptat un ton responsabil, pe mǎsura dificultǎţilor pe care le recunoaşte şi chiar le enumerǎ:  "Inţeleg nerǎbdǎrile, îndoielile, supǎrǎrile. Ele sunt legitime cînd şomajul atinge niveluri atît de ridicate. Si de atîta vreme. Dar în faţa acestor lucruri, ce atitudine trebuie adoptat? Febrilitatea? Virajul ? Zig-zagul? Renunţarea? Nu. A guverna înseamnǎ a rezista."

Printre anunţurile sale principale se numǎrǎ scǎderea impozitului pe venituri, de care vor beneficia 6 milioane de familii în 2015, faţǎ de numai 4 milioane anul acesta, şi un mic gest în favoarea pensionarilor.

Manuel Valls s-a arǎtat, pe de altǎ parte, destul de ofensiv faţǎ de Bruxelles şi faţǎ de Germania, cǎrora le spune cǎ Franţa îşi va ameliora deficiul bugetar în ritmul ei, în caz contrar riscînd destabilizarea economiei sale şi nemulţumiri sociale.

Premierul a mai ţinut sǎ precizeze cǎ nu se îndepǎrteazǎ de valorile stîngii, dupǎ cum nu se îndepǎrteazǎ de valorile Republicii Franceze.

El rǎmîne ferm decis sǎ ajute intreprinderile pentru stimularea competitivitǎţii, dar avertizeazǎ cǎ toate deciziile vor fi lueate prin dialog social. Un avertisment de fapt adresat unor patroni care cer acum suprimarea a douǎ zile de sǎrbǎtoare pe an, şi renunţarea la regula celor 35 de ore de muncǎ sǎptǎmînale.

Discursul lui Manuel Valls este un exemplu de echilibristicǎ reuşitǎ. El a încercat pe de o parte sǎ resudeze stînga în jurul guvernului şi sǎ dea asigurǎri patronatului cǎ va continua reformele.

Reacţiile la discursul premierului sunt marcate de diverse sensibilitǎţi politice, dar meritǎ citat un lider sindical care spune: "acum trebuie trecut la fapte".