Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande : conferinţǎ de presǎ într-un context de crizǎ politicǎ şi personalǎ

Preşedintele Franţei, François Hollande, acordǎ joi 18 septembrie o nouǎ conferinţǎ de presǎ semestrialǎ, a patra de la venirea sa la putere. El urmeazǎ sǎ facǎ un bilanţ, întrucît se aflǎ la jumǎtatea mandatului, şi sǎ traseze perspectiva pentru urmǎtoarele luni. 350 de jurnalişti sunt anunţaţi la conferinţǎ şi unii dintre ei s-ar putea sǎ-i punǎ întrebǎri delicate.

François Hollande îşi asumǎ acum o confruntare directǎ cu mediile de informare dupǎ ce, marţi şi miercuri, premierul Manuel Valls şi-a asumat acest rol, ca urmare a unui vot de încredere solicitat Adunǎrii Naţionale Franceze. Reamintim cǎ executivul francez a obţinut acest vot, dar fǎrǎ majoritate absolutǎ, şi pe fondul unei fronde interne a socialiştilor ineditǎ pînǎ acum: 32 dintre ei s-au abţinut.

In ce-l priveşte pe François Hollande, el este contestat mai mult decît oricînd iar cota sa de popularitate afişeazǎ un record negativ absolut pentru un preşedinte francez de la al doilea rǎzboi mondial încoace. Nu este deci exclus ca unii dintre ziarişti sǎ-l întrebe dacǎ nu are cumva de gînd sǎ renunţe la funcţia supremǎ.

Dupǎ cum aratǎ un comentator al Agenţiei France Presse, François Hollande a beneficiat, în cariera sa, pînǎ acum, de o "stea" bunǎ. El a avut ceea ce în arabǎ se numeşte "baraka". Acum însǎ el încarneazǎ mai degrabǎ decepţia. Stînga şi-a pus speranţa în el dar Hollande a decepţionat-o. Pentru aripa stîngǎ a socialiştilor preşedintele este situat prea la dreapta. Pentru centrişti el este prea la stînga. Sindicatele îi reproşeazǎ cǎ şi-a abandonat crezul ideologic, încǎ viguros la ora la care declara, în calitate de candidat la prezidenţiale, cǎ adversarul sǎu este "banul" şi "lumea finanţelor".

Toate promisiunile sale s-au dovedit a fi grǎbite sau pripite: el, spera într-o reluare a creşterii economice în 2013, care nu s-a produs, şi într-o scǎdere a şomajului care s-a dovedit iluzorie.

Culmea este cǎ şi pe plan personal François Hollande nu a avut noroc. El s-a dorit un preşedinte "normal", a vrut sǎ-şi protejeze viaţa intimǎ dar separarea sa de Valérie Trierweiler s-a fǎcut în dauna imaginii sale, mai ales dupǎ ce fosta sa concubinǎ a publicat o carte devastatoare la adresa fostului sǎu partener de viaţǎ.

Din anturajul prezidenţial se aratǎ însǎ cǎ François Hollande continuǎ sǎ rǎmînǎ optimist şi sǎ lucreze cu tenacitate, singurul sǎu obiectiv fiind redresarea Franţei