Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supliment în cotidianul Le Figaro: Moscova vorbeşte Occidentului

obama_29.jpg

credit foto: atlantico.fr

Uniunea Europeanǎ a salutat iniţiativa Kievului de a acorda mai multǎ autonomie separatiştilor din estul Ucrainei şi vede în acest demers un  pas înainte şi în vederea continuǎrii dialogului sǎu cu Moscova. Chiar dacǎ în Ucraina iniţiativa nu este apreciatǎ de toatǎ lumea, iar pe teren separatiştii sunt departe de a adera integral la acest plan, el are meritul cǎ existǎ şi propune o bazǎ de dialog.

Un dialog care va fi dificil şi va cere mult timp, şi nu întîmplǎtor aspectele comerciale ale noului acord de asociere semnat între Uniunea Europeanǎ şi Ucraina vor fi puse în aplicare abia în 2016. Cancelariile occidentale îşi rezervǎ deci tot acest timp pentru eforturile diplomatice, chiar dacǎ Rusia înţelege sǎ-şi menţinǎ presiunea asupra Ucrainei. In paralel, Moscova s-a lansat şi într-un alt rǎzboi, mediatic, pentru a-şi justifica, în Occident, punctul de vedere.

Nu este exclus ca şi alţi cititori ai cotidianului Le Figaro sǎ fi rǎmas, ca şi mine, puţin suprinşi descoperind, miercuri 17 septembrie, în interiorul ziarului, un supliment redactat de publicaţia rusǎ Rossiiskaia Gazeta. Opt pagini în francezǎ dar avînd un titlu englez, "Rusia beyond the headlines". Cu cîteva menţiuni alǎturi, şi anume precizarea cǎ avem de-a face cu o "viziunea a Rusiei", şi cǎ întreaga responsabilitate privind conţinutul suplimentului revine publicaţiei Rossiiskaia Gazeta.

Viziunea unei mari ţǎri precum Rusia, chiar dacǎ este expusǎ de mediile officiale într-o ţarǎ în care publicaţiile independente sunt rare, meritǎ însǎ toatǎ atenţia. Textele şi titlurile sunt redactate, trebuie sǎ recunosc, cu multǎ abilitate. Nici vorbǎ de vreo tentativǎ grosolanǎ de "îndoctrinare" a publicului francez. Redactorii numǎrului se întreabǎ de exemplu, pe prima paginǎ (ceea ce fac şi ziariştii occidentali), "pînǎ unde va merge escaladarea sancţiunilor şi a contra-sancţiunilor?". Intr-un articol care ocupǎ o paginǎ se aratǎ cǎ intreprinderile ruseşti şi cele europene sunt de fapt "ostaticii" acestui conflict. Francezilor li se aminteşte cǎ Rusia este primul partener comercial al Franţei şi prima piaţǎ pentru exporturile Hexagonului. In general, din analiza prezentatǎ rezultǎ cǎ toatǎ lumea are de pierdut în contextul acestei crize, şi cǎ economia are de suferit atît în Rusia cît şi în Europa. Un analist rus subliniazǎ însǎ cǎ în aceste condiţii Moscova nu stǎ cu mîinile în sîn şi "face curte insistentǎ Chinei". "Pentru exportatorii de resurse energetice, Asia reprezintǎ viitorul", subliniazǎ Vassili Kachine în articolul sǎu.

Intr-un alt articol, politologul rus Fedor Lukianov ajunge la concluzia cǎ a venit ora negocierilor. Cu aceastǎ precizare: "Soluţia la criza ucraineanǎ va fi diplomaticǎ sau nu va exista de loc. Iar soluţia diplomaticǎ impune eforturi supraumane şi soluţii atipice".

In ce priveşte embargoul impus de Moscova pe produsele agro-alimentare europene, aflǎm dintr-un alt articol cǎ el ar putea stimula de fapt dezvoltarea pieţii agricole ruse. "Ruşii aprobǎ în mod masiv patriotismul alimentar", ne asigurǎ un economist rus citînd şi rezultatele unui sondaj realizat pe acest subiect.

In cu totul altǎ ordine de idei, suplimentul difuzat de Le Figaro şi redactat de Rossiiskaia Gazeta se mai ocupǎ de problema jihadismului, fenomen care ameninţǎ direct Rusia. In consecinţǎ publicul occidental este informat cǎ Rusia este gata sǎ ia parte la lupta împotriva islamiştilor radicali în Orientul Apropiat. Nu lipsesc în acest supliment nici subiectele legate de gazul metan, cu aceastǎ asigurare cǎ Europa nu va avea de suferit în iarna aceasta, chiar dacǎ Rusia a închis robinetul pentru Ucraina. Semnalez şi un interviu cordat de un pictor rus de avangardǎ care trǎieşte la Paris de 22 de ani, Erik Bulatov. La întrebarea "Rusia şi Europa pot trǎi una fǎrǎ alta?", artistul rus rǎspunde: "Cultura noastrǎ este europeanǎ, educaţia noastrǎ şi modul nostru de a gîndi sunt şi ele, la fel, europene. Europa nu poate trǎi fǎrǎ noi. Cǎ vrem, cǎ nu vrem, trebuie sǎ ne tolerǎm şi sǎ ne acceptǎm".

Inchei acest zbor planat asupra acestui supliment editat de fapt sub egida puterii de la Moscova, şi care este mult mai nuanţat decît am reuşit eu sǎ îl prezint, cu precizarea cǎ publicaţia mai este distribuitǎ şi de alte ziare occidentale. Printre ele se numǎrǎ The Daily Telegraph, The New York Times, The Washington Post sau La Repubblica.