Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande, conferinţǎ de presǎ: "rezultatele întîrzie sǎ vinǎ dar vor veni"

Preşedintele francez François Hollande a acordat joi 18 septembrie o conferinţǎ de presǎ în faţa a peste 350 de ziarişti, dintre care mulţi strǎini. El încercat sǎ-şi apere bilanţul, a pledat şi pentru o reorientare a Europei, a adus precizǎri în privinţa unor reforme destinate sǎ relanseze creşterea economicǎ, precum şi în ce priveşte angajamentele internaţionale ale Franţei.

François Hollande a început prin a pune un diagnostic general în privinţa actualitǎţii:

"Lumea este confruntatǎ cu o crizǎ deosebit de gravǎ, sau mai precis este confruntǎ cu crize care se conjugǎ şi se alimenteazǎ unele pe altele. Europa este, din nou, în faţa unor opţiuni cruciale, chiar în momentul în care mǎ exprim. Iar Franţa îşi pune întrebǎri în privinţa viitorului sǎu, într-un climat de neîncredere apǎsǎtor. La aceste întrebǎri doresc sǎ rǎspund astǎzi indicînd direcţia în care doresc sǎ conduc Franţa".

El a rǎspuns apoi unor întrebǎri care stau pe buzele tuturor francezilor precum şi ale multor responsabili europeni care se întreabǎ "oare ce se întîmplǎ cu Franţa?". Pentru cǎ Franţa afişeazǎ din nou cifre deprimante în materie de economie şi nu va reuşi sǎ se achite de obligaţiile bugetare asumate faţǎ de Europa decît, poate în 2017. Iar pe plan intern şomajul continuǎ sǎ creascǎ.

François Hollande a recunoscut cǎ rezultatele politicii sale şi ale reformelor lansate întîrzie sǎ vinǎ, dar s-a arǎtat încrezǎtor în privinţa lor, "ele vor veni, aceste rezultate, poate înainte de 2017", a precizat şeful statului francez.

In privinţa Europei, el considerǎ cǎ ţǎrile care vor o integrare mai rapidǎ pot sǎ o facǎ, "o Europǎ cu douǎ viteze" nu este deci exclusǎ. Hollande vede însǎ în continuare construcţia europeanǎ în jurul axei Paris-Berlin.

Intrebǎrile legate de politica externǎ a Franţei sunt cele care l-au ajutat cel mai mult pe şeful statului francez sǎ se punǎ în valoare. El a evocat angajamentul Franţei în Irak, în lupta împotriva jihadiştilor, dar a precizat cǎ nu vor fi trimişi soldaţi la sol. Legat de livrarea vaselor de rǎzboi franceze de tip Mistral cǎtre Rusia, François Hollande spune cǎ respectivele contracte vor fi onorate dacǎ încetarea focului în estul Ucrainei va fi menţinutǎ şi dialogul dintre Kiev şi Moscova va progresa.

In privinţa unei eventuale noi candidaturi, în 2017, la preşedinţia francezǎ, François Hollande nu a dat nici o precizare, dar a ţinut sǎ sublinieze cǎ actualul mandat va fi dus pînǎ la capǎt.