Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tranziţie politică în Afganistan, noul preşedinte depune jurămîntul

Noul preşedinte al Afganistanului, economistul Ashraf Ghani, urmează să depună, luni 29 septembrie, jurămîntul la Kabul, într-un context marcat de o nouă ofensivă majoră a talibanilor. Aceştia din urmă au ucis în ultimile zile în jur de o sută de civili şi membri ai forţelor de ordine, iar 12 persoane au fost decapitate.

Singura veste bună din Afganistan est că preşedintele Ashraf Ghani şi principalul său rival la prezidenţialele de pe 14 iunie, Abdullah Abdullah,  au semnat o înţelegere pentru a împărţi puterea. Un guvern de uniune naţională ar urma deci să devină operaţional la Kabul. De notat că alegerile au fost marcate de fraude masive, iar negocierile dintre cei doi protagonişti, lungi şi dificile, au creat condiţii ideale pentru noua ofensivă a talibanilor. Aceştia îl acuză şi pe noul preşedinte că este omul americanilor. Iar în privinţa unor eventuale negocieri de pace talibanii spun "da, cu condiţia ca toate trupele străine să se retragă de pe teritoriul afgan".

In prezent situaţia este critică în mai multe regiuni unde talibanii, profitînd de criza politică de la Kabul, îşi impun autoritatea şi recurg la metodele pe care le-au aplicat deja în perioada cît s-au aflat la putere, între 1996 şi 2001, multiplicînd decapitările în public.

Ashraf Ghani, în vîrstă de 65 de ani, a trăit multă vreme în exil, în special în Statele Unite, este de formaţie antropolog şi economist, a predat în mai multe universităţi americane şi a funţionat pe lîngă Banca Mondială. In 2007 s-a prezentat pentru prima data la prezidenţiale dar a pierdut în faţa lui Hamid Karzai. In prezent Comisia electorală a fost în măsură să-l declare cîştigător cu 55,27 la sută de voturi, cu menţiunea însă că mai multe sute de mii de voturi au fost frauduloase.

Viitorul guvern de uniune naţională va avea sarcina dificilă de a asigura securitatea ţării după retragerea celor 41 000 de soldaţi ai Alianţei Atlantice, dintre care 29 000 sunt americani, retragere prevăzută pînă la sfîrşitul acestui an. Această misiune NATO nu a reuşit, după 13 ani de prezenţă în Afganstan, să-i înfrîngă pe talibani. O forţă de 12 000 de oameni, în special americani, urmează totuşi să rămînă totuşi în Afganstan. Ashraf Ghani, în interviurile acordate în presa occidentală, printre altele şi în cotidianul Le Monde, lansează un appel către investitorii străini pentru a veni în Afganstan. Totul depinde însă de capacitatea guvernului de uniune naţională de a asigura securitatea şi un climat de reconciliere naţională.