Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Juncker examinată de Parlamentul european

le-parlement-europeen_0.jpg

Parlamentul european, credit foto: rfi.fr

Candidaţii la posturile de comisari europeni vor fi audiaţi, între 29 septembrie şi 7 octombrie, de către Parlamentul european, iar unii dintre ei sunt contestaţi. Cotidianul Le Monde o citează în acest sens pe Corina Creţu, propusă de către România pentru postul de comisar însărcinat cu politica regională.

Audierea celor 27 de viitori comisari este un exerciţiu democratic care ar putea complica misiunea lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene. In principiu, există un acord între cele două mari partide reprezentate în Parlament, social-democraţii şi conservatorii, care ar trebui să închidă ochii la unele reproşuri şi să-i permită lui Jean-Claude Juncker să dispună de o echipă funcţională începînd cu data de întîi noiembrie. In realitate, însă, există zone de umbră pe care mulţi deputaţi vor să le examineze mai îndeaproape.

Printre cei vizaţi se numără conservatorul britanic Jonathan Hill, care ar trebui să se ocupe de serviciul financiar, spaniolul Miguel Arias Canete, căruia ar trebui să-i revină tot ce ţine de climă şi de energie, maghiarul Tibor Navracsics, repartizat la educaţie şi cetăţenie, francezul Pierre Moscovici, căruia i s-au promis afacerile economice. In privinţa acestuia din urmă multe voci se întreabă dacă efectiv el este omul cel mai potrivit la economie cînd Franţa nu reuşeşte să-şi respecte obligaţiile în materie de disciplină bugetară, ca să nu mai vorbim că bilanţul lui Pierre Moscovici în perioada cît a fost ministru al economiei în propria sa ţară nu este strălucit.

In ce o priveşte pe românca Corina Creţu, coresponendeţii cotidianului Le Monde la Bruxelles arată că ea ar urma să se ocupe de fonduri foarte importante dar nu are o mare experienţă în domeniu.

Intr-un articol intitulat "Fantomele comisarei române", Mirel Bran enumeră şi alte motive care ar putea crea suspiciune în sînul Parlamentului european. Corina Creţu a fost ţina unor critici apărute în presa română care i-a reproşat că ar fi avut o "relaţie intimă" cu fostul preşedinte Ion Iliescu, ceea ce ea a negat întotdeauna, scrie Mirel Bran. In articolul său din Le Monde, Mirel Bran mai aminteşte şi de acuzaţia, fără dovezi, formulată de Ion Mihai Pacepa, fost general de securitate exilat din 1978 în Statele Unite, potrivit căruia Corina Creţu ar fi încercat să-l atragă într-o cursă sentimentală pe Collin Powell, fost şef al diplomaţiei americane, şi că în spatele acestei poveşti s-ar fi aflat serviciile secrete ruse.

Pentru a reveni însă la audierile care încep, ele se anunţă fără menajamente, criteriile etice vor cîntări mult iar competenţele vor fi evaluate prin întrebări extrem de precise şi tehnice.