Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri senatoriale în Franţa, dreapta redevine majoritarǎ, Frontul Naţional obţine douǎ locuri

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Franţa, unde au avut loc duminicǎ 28 septembrie alegeri senatoriale, dreapta se impune şi preia controlul Senatului. Marea noutate este însǎ faptul cǎ extrema dreaptǎ îşi face pentru prima datǎ intrarea în Senat obţinînd douǎ locuri. In configuraţia precedentǎ, stînga avea cu şapte locuri mai mult decît dreapta, acum dreapta are între zece şi douǎzeci de lucuri mai mult (estimare fǎcutǎ înaintea rezultatelor definitive).

Pentru prima datǎ în istoria celei de-a V-a Republici franceze, deci din 1958 încoace, extrema dreaptǎ este reprezentatǎ în Senat, ceea ce lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, calificǎ drept o "victorie istoricǎ". Unul dintre cei doi reprezentanţi ai Frontului Naţional cǎruia i se deschid acum porţile Senatului are 26 de ani, se numeşte David Rachline şi devine cel mai tînǎr senator din istoria celei de-a V-a Republici. Pentru Marine Le Pen aceastǎ victorie este un semn cǎ Frontul Naţional se aflǎ în plinǎ "dinamicǎ", ceea ce îi plaseazǎ formaţiunea într-o bunǎ poziţie pentru alegerile departamentale şi regionale din 2015.

Senatul francez îşi reînnoieşte 50 la sutǎ din locuri la fiecare trei ani, deci au fost disputate 179 de locuri dintr-un total de 348. Au fost implicate în acest scrutin 58 de departamente metropolitane şi cinci colectivitǎţi de peste mǎri. Au votat în jur de 87 000 de mari electori, în special consilieri municipali.

Dreapta preia deci controlul Senatului dupǎ ce l-a pierdut în 2011, iar pentru stînga francezǎ aceastǎ înfrîngere electoralǎ este a treia în şase luni, dupǎ municipalele din martie şi europenele din mai. Primul secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadelis, s-a declarat decepţionat în urma acestei înfrîngeri subliniind însǎ sǎ ea nu are amploarea celei anunţate de sonadeje. Intr-o analizǎ apǎrutǎ în cotidianul Le Monde se aratǎ cǎ în ciuda rǎsturnǎrii de majoritate în cadrul Senatului, executivul francez nu va fi frînat în politica sa de reforme, iar preşedintele François Hollande va avea cel puţin avantajul de a şti la ce sǎ se aştepate, el va "naviga în ape clarificate".  

.