Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grevǎ a profesiunilor liberale: o zi fǎrǎ farmacii în Franţa

In Franţa, mai multe profesiuni liberale sunt în grevǎ denunţînd un proiect de reformǎ guvernamental de naturǎ sǎ afecteze tarifele dar şi monopolurile. S-au mobilizat farmaciştii, notarii, medicii, funcţionarii însǎrcinaţi cu executarea sentinţelor judecǎtoreşti, precum şi alte categorii. Iar efectul mobilizǎrii lor a fost vizibil astǎzi în Franţa şi la Paris.

Efect vizibil într-adevǎr dacǎ ţinem cont cǎ mai toate farmaciile au fost închise, cu excepţia celor din gǎri care au asigurat totuşi nevoile urgente.

Cabinetele medicale şi-au închis porţile mai mult simbolic, doar cîteva ore pe zi. Iar unele categorii, precum grefierii din tribunalele de comerţ sau administratorii mandatelor judiciare, care nu au dreptul de a face grevǎ, au gǎsit soluţii pentru a-şi exprima nemulţumirea la locul de muncǎ, în faţa publicului cu care lucreazǎ.

Cei nemulţumiţi au şi avut însǎ cîştig de cauzǎ, deci mişcarea de protest va diminua. Noul ministru al economiei, Emmanuel Macron, a amînat foarte repede pentru 2015 reforma care afecta profesiunile liberale. In virtutea respectivelor mǎsuri francezii ar fi beneficiat de mǎrirea puterii de cumpǎrare la nivelul a 6 miliarde de euro. Acest plan a fost iniţiat de fapt de precedentul ministru al economiei, Arnaud Montebourg, convins cǎ economia poate fi redinamizatǎ prin stimularea consumului. Emmanuel Macron are însǎ o altǎ opinie şi a exprimat-o în public: "Nu vom rezolva problemele francezilor sacrificîndu-i pe notari şi pe farmacişti. Sǎ nu ne îmbǎtǎm cu apǎ rece, ar fi o iluzie sǎ credem cǎ reforma profesiunilor liberale ar mǎri cu 6 miliarde de euro puterea de cumpǎrare a francezilor".

Mai concret, farmaciştii, de exemplu, doresc sǎ-şi pǎstreze monopolul asupra vînzǎrii medicamentelor, şi nu vǎd cu ochi buni perspectiva ca unele dintre acestea sǎ poatǎ fi gǎsite şi pe rafturile din supermarketuri. Iar profesioniştii din domeniul justiţiei, începînd cu notarii şi cu avocaţii şi terminînd cu portǎreii refuzǎ liberalizarea sectorului lor.

In rîndurile dreptei este criticat cu severitate modul în care a fost conceputǎ aceastǎ reformǎ de precedentul ministru al economiei. Deputatul de dreapta Henri Guaino spune, de exemplu, "nu înţeleg de unde vine aceastǎ obsesie de a americaniza cu orice preţ societatea francezǎ". Iar deputatul Hervé Mariton, care candideazǎ la preşedinţia principalului partid de dreapta, spune: "între a nu face nimic şi a tulbura totul trebuie gǎsitǎ o formulǎ rezonabilǎ".

Pentru moment, formula gǎsitǎ de foarte tînǎrul ministru al economiei este una foarte veche: amînarea reformei.