Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia se pregǎteşte sǎ intervinǎ militar în Irak şi Siria

2014-09-19t123703z_419266754_gm1ea9j1l5j01_rtrmadp_3_syria-crisis-turkey_1_0.jpg

Refugiati sirieni la frontiera cu Turcia, credit foto: rfi.fr

Turcia mai face un pas în direcţia coaliţiei care combate Organizaţia Statul islamic în Siria şi în Irak. Parlamentul de la Ankara urmeazǎ sǎ dezbatǎ şi sǎ aprobe joi o lege în virtutea cǎreia armata turcǎ va putea interveni pe teritoriul irakian şi sirian. Turcia ar urma sǎ deţinǎ o poziţie cheie în cadrul coaliţiei condusǎ de Statele Unite şi din care fac parte în prezent în jur de 50 de ţǎri. Jihadiştii sunt în prezent în ofensivǎ chiar la graniţa cu Turcia, iar cotidianul Le Monde afirmǎ cǎ bombardamentele aeriene împotriva extremiştilor suniţi nu au fost eficiente.

Existǎ o derulare extrem de rapidǎ a evenimentelor în aceastǎ regiune a lumii şi nici o analizǎ nu este destul de convingǎtoare pentru a înţelege efectiv ce se întîmplǎ şi care sunt realele intenţii ale beligeranţilor. Turcia, dupǎ ce a participat la înarmarea jihadiştilor, pare acum îngrijoratǎ de forţa lor. Meritǎ semnalatǎ în context şi aceastǎ ştire care vine din Turcia mai degrabǎ de pe teren social: Ankara a autorizat, în "numele libertǎţii",  ca fetele sǎ poatǎ purta voalul islamic în licee. Poate cǎ ştirea pare minorǎ faţǎ de ceea ce se întîmplǎ pe teren în Siria şi în Irak, dar este imposibil sǎ nu observǎm cǎ Turcia se îndepǎrteazǎ tot mai mult de principiile statului laic, precum şi de Occident, iar islamizarea societǎţii avanseazǎ cu paşi mari.

Probabil cǎ Ankara se va lansa totuşi împotriva fanatismului sunit, de teamǎ cǎ acest tip de radicalizare s-ar putea întinde şi în Turcia, dar autoritǎţile de la Ankara vor face totul pentru ca sǎ nu iasǎ eventual kurzii cîştigǎtori din acest rǎzboi şi sǎ pretindǎ ca recompensǎ un stat independent.

Aceastǎ poziţie duplicitarǎ a Turciei poate fi regǎsitǎ şi la ceilalţi protagonişti, şi nu sunt inutile în acest context semnalele de alarmǎ trase de unii responsabili politici sau experţi. Cotidianul Le Monde observǎ cǎ, pentru moment, bombardamentele aeriene asupra jihadiştilor sunt fǎrǎ rezultat, cel puţin în Siria. Tot Le Monde publicǎ însǎ un evantai de articole de naturǎ sǎ punǎ în luminǎ complexitatea situaţiei.

Seful diplomaţiei americane, John Kerry, ţine sǎ sublinieze într-un articol cǎ rǎzboiul dus de coaliţie nu este unul între civilizaţii. Terorismul denatureazǎ una din mareile religii ale lumii iar "Organizaţia Statul Islamic a devenit pentru întreaga lume o ameninţare considerabilǎ şi unicǎ în felul sǎu", mai spune demnitarul american. El mai explicǎ apoi care sunt obiectivele rǎzboiului şi terminǎ cu fraza "Organizaţia Statul islamic este odioasǎ dar departe de a fi atotputernicǎ. O vom învinge".

Acest articol figureazǎ pe aceeaşi paginǎ cu un altul, semnat de fostul premier şi ministru de externe Dominique de Villepin. Titlul ales de el spune aproape totul despre concepţia sa: "Sǎ încetǎm cu rǎzboaiele sinucigaşe şi sǎ dǎm o şansǎ pǎcii!" Iatǎ însǎ, mai nuanţat, ce crede Villepin: "Rǎul este mai larg. El s-a încrustat în Occident. Rǎzboiul împotriva terorismului trǎdeazǎ o viziune asupra lumii. Este tentativa de sinucidere a unei civlizaţii suferînd de sentimentul neputinţei şi al declinului."  Fostul premier se teme de fapt cǎ rǎzboiul global împotriva terorismului şi rǎzboiul extremiştilor în vederea instaurǎrii unui califat global implicǎ riscul unei distrugeri reciproce.

Cum spunem, greu de fǎcut o sintezǎ între puncte de vedere atît de deosebite. Acest tip de dezbatere este însǎ, fǎrǎ îndoialǎ, necesarǎ.