Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negrii, evreii, musulmanii şi ţiganii în arta occidentală : temele unor conferinţe găzduite la Luvru

Ca în fiecare an în această perioadă, timp de o lună – între 18 septembrie şi 16 octombrie - celebra « catedră a Luvrului » organizează un ciclu de conferinţe savante la care însă publicul e de fiecare dată foarte numeros. Tema acestei a 6-a ediţii este « Imaginea Celuilalt – Negrii, Evreii, Musulmanii şi ţiganii în arta occidentală a Timpurilor Moderne ». Cel care susţine conferinţele este istoricul de artă Victor Stoichiţă, profesor la universitatea din Fribourg (Elveţia). Invitat să ia cuvântul la cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume – Bologna, Harvard, Göttingen, Collège de France din Paris – Victor Stoichiţă comentează de această dată privirea pe care o aruncăm asupra Celuilalt.

« Diferenţa există, alteritatea se construieşte ». Ciclul de conferinţe şi cartea semnată de Victor Stoichiţă, intitulate « Imaginea Celuilalt : negrii, evreii, musulmanii şi « ţiganii » » pleacă de la acest postulat. Istoricul de artă, al imaginilor, caută să desluşească privirea pe care o aruncăm asupra Celuilalt. « Arta occidentală nu pare să fii făcut din « imaginea celuilalt » unul din centrele sale de interes » constată Victor Stoichiţă.

Evreii, ţiganii, negrii şi musulmanii sunt deci cele patru figuri ale alterităţii pe care se axează reflexia şi cartea profesorului. « Toţi aceşti Alţi, misterioşi, ameninţători, interzişi, fascinanţi, suscită reacţii multiple, uneori negative şi apropae tot timpul amestecate » notează criticul de artă, născut în România dar rezident în Elveţia. Profesorul de la Fribourg recunoaşte în acest context că « această lucrare a fost pentru el un fel de voiaj, nu neapărat ştiinţific, dar şi uman si existenţial ».

După ce evocă pe larg imaginea omului de culoare, a evreului şi a turcului, Victor Stoichiţă revine în ultimul capitol asupra imaginii ţiganilor în artă – tema conferinţei sale la Luvru pe 16 octombrie. « Nimeni nu ştie nici de unde vin, nici unde merg, nici de când şi nici de ce au ales să ia drumul unei perpetuue rătăciri. Nu sunt înarmaţi dar provoacă frică pentru că sunt săraci » notează profesorul Stoichiţă în deschiderea capitolului consacrat ţiganilor şi în interviul acordat lui Vasile Damian :

 
Negrii, evreii, musulmanii şi ţiganii în arta occidentală : temele unor conferinţe găzduite la Luvru