Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edith Piaf, vocea "francezǎ" prin excelenţǎ – 50 de ani de la dispariţia cîntǎreţei

500-0853-cover-edith-piaf-387.gif

credit foto: editions-carpentier.fr

Franţa dar şi lumea muzicalǎ în general o omagiazǎ pe cîntǎreaţa Edith Piaf de la moartea cǎreia au trecut 50 de ani. In strǎinǎtate Edith Piaf şi vocea ei rǎmîn prin excelenţǎ un simbol al Franţei cu o aurǎ încǎ neegalatǎ.

Edith Piaf s-a stins din viaţǎ pe 10 otcombrie 1963 la vîrsta de numai 47 de ani dupǎ o viaţǎ tumultoasǎ în carte arta şi seducţia şi-au dat mîna. Ea a sedus înainte de toatǎ întreagǎ Franţǎ şi chiar întreaga lume prin vocea ei unicǎ şi prin tandreţea şi forţa poeticǎ a cîntecelor sale. Ea a sedus însǎ şi un anumit numǎr de bǎrbaţi dintre care unii i-au marcat durabil viaţa. Cu unii a trǎit, pe alţii i-a ajutat şi promovat, întrucît Edith Piaf a fost într-un fel şi o descoperitoare de talente, un veritabil “manager” muzical. De numele ei sunt legate altele, precum cel al lui Yves Montand, Georges Moustaki, Charles Aznavour. "Edith Piaf avea un magnetism incredibil" spune despre ea fotograful ei Hugues Vassal, care a imortalizat-o cu mulţi dintre partenerii ei de viaţǎ şi de concerte.

"Piaf este un mit francez", declarǎ, pentru Agenţia France Presse, unul dintre biografii ei, Robert Bellert, care mai adaugǎ: "Ea a pulverizat toate recordurile în materie de seducţie, pasiune, suferinţǎ, nebunie, provocǎri şi derive".

Francezii au o expresie foarte plasticǎ pentru a vorbi despre oamenii care trǎiesc cu o mare intensitate: ei sunt comparaţi cu o lumînare care arde la ambele capete. A fost cazul cu Edith Piaf, cǎreia i se mai spunea "La Môme" pentru cǎ mǎsura doar un metru şi patruzeci şi şapte de centimetri. In materie de talent ea a fost însǎ un imens artist, autoare a 80 de cîntece, o femeie care a cucerit nu numai Europa dar şi America de Nord şi de Sud, Africa şi Japonia… Unele dintre cîntecele ei precum "La vie en rose" au fost reluate de alţi cîntǎreţi şi continuǎ sǎ facǎ parte din topul celor mai îndrǎgite bucǎţi muzicale.

Viaţa lui Edith Piaf, al cǎrei nume real era Edith Giovanna Gassion, a fost marcatǎ de succese imense dar şi de drame personale: ea şi-a pierdut o fetiţǎ cînd aceasta avea doar doi ani, mama ei a murit pe strǎzi din cauza drogurilor… Si Edith Piaf a murit de altfel uzatǎ de boli şi dependenţe multiple. Imaginea pe care lǎsat-o posteritǎţii este însǎ legatǎ de fanta sa şi de umorului ei extraordinar. Iar vocea ei face parte din acele miracole pe care le creazǎ natura şi le fasoneazǎ apoi artiştii: cine ascultǎ o singurǎ datǎ Edith Piaf nu o uitǎ apoi niciodatǎ.