Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa lanseazǎ un program ambiţios în favoarea energiei "verzi"

nucleaire-france.jpeg.jpg

Proteste împotriva energiei nucleare, credit foto: France 24

In Franţa, Parlamentul a început sǎ analizeze un proiect de lege privind "tranziţia energeticǎ". Este vorba de un ambiţios plan prin care Franţa ar urma sǎ devinǎ una dintre cele mai avansate ţǎri din Europa în meterie de producţie de energie reciclabilǎ. In contextul în care Franţa va gǎzdui anul viitor şi o importantǎ conferinţǎ mondialǎ pe tema schimbǎrilor climaterice, guvernul socialist doreşte sǎ dea şi un exemplu planetar de comportament responsabil în raport cu mediul înconjurǎtor.

Acest proiect de lege ar urma sǎ "schimbe viaţa franceziler". In orice caz, el este prezentat astfel de cei care l-au pregǎtit timp de 2 ani, pentru a fi finalizat de ministra ecologiei, Ségolène Royale. Mǎsurile prevǎzute fac parte din primisiunile preşedintelui François Hollande încǎ de pe vremea cînd era candidat la prezidenţiale.

Mai concret, Franţa ar urma în primul rînd sǎ-şi reducǎ dependenţa de energia nuclearǎ şi de energia fosilǎ. Pînǎ în anul 2050 Franţa îşi mai propune sǎ-şi reducǎ consumul de energie cu 50 la sutǎ. Ceea ce se va realiza prin economii de energie dar şi printr-o utilizare mai judicioasǎ a ei.
Un vast set de reglementǎri urmeazǎ sǎ încadreze construcţiile de locuinţe precum şi adaptarea celor existe la noi norme. S-a terminat cu laxismul în materie de ferestre şi uşi prost izolate. In curînd, proprietarii care închiriazǎ spaţii locative nu vor avea voie sǎ o facǎ decît dupǎ renovǎri de naturǎ sǎ ducǎ la economii de energie.

Francezii sunt preveniţi deasemenea cǎ vor trebui sǎ spunǎ adio pungilor şi punguliţelor din plastic. Incepînd cu data de întîi ianuarie 2016 sacul de plastic cu unicǎ folosinţǎ va fi interzis, fiind înlocuite cu cele reutilizabile sau biodegradabile. In comerţul hexagonal sunt utilizaţi anual în jur de 5 miliarde de saci de plastic şi 12 miliarde de pungi detaşabile. Dispariţia lor va însemna o presiune mai redusǎ asupra mediului înconjurǎtor şi mai puţin plastic plutitor pe apele fluviilor şi în apele oceanelor.

Promovarea automobilului electric, iatǎ o altǎ ambiţie francezǎ. In prezent existǎ în Franţa 10 000 de borne pentru schimbarea bateriilor. Ele ar trebui sǎ fie 7 milioane pentru cǎ întreaga populaţie sǎ-şi poatǎ permite treptat sǎ renunţe la vechea maşinǎ cu benzinǎ, sau mǎcar sǎ treacǎ la vehicole hibride.
Un alt obiectiv important: exercitarea unui control strict şi sever în materie de industrie de diverse aparate. Ca din întîmplare, multe dintre ele se stricǎ, sau devin obsolete, dupǎ un timp extrem de scurt de exploatare. Ori, noua lege prevede pedepse de zece ani închisoare şi amenzi de 300 000 de euro pentru cei care produc aparate destinate de fapt… sǎ nu dureze prea mult, ca sǎ le schimbe consumatorul cît mai des, spre bucuria producǎtorului.   

Iatǎ în linii mari obiective acestei politici de tranziţie energeticǎ destinatǎ sǎ marcheze actualul mandat al preşedintelui Hollande. Bineînţeles cǎ ea nu scapǎ multor critici, mai ales cînd vine vorba de reducerea energiei nucleare, întrucît Franţa este un veritabil campion în acest domeniu.