Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În aşteptarea Premiul Nobel pentru Pace, premiul cu cea mai mare valenţă politică

malala-yousafzi.jpg

credit foto: actualitte.com

Dupǎ o sǎptǎmînǎ de suspans şi acordarea premiilor Nobel pentru medicinǎ, fizicǎ, chimie şi literaturǎ, vineri 11 octombrie este aşteptat premiul cu cea mai pronunţatǎ dimensiune politicǎ: Premiul Nobel pentru Pace. Seria de anul acesta se va încheia luni cu decernarea Premiului Nobel pentru Economie. In ce priveşte Premiul Nobel pentru Pace, candidaţii sunt într-un numǎr record : 259 de persoane şi organizaţii.

Ca şi în cazul celorlalte discipline, şi în legǎturǎ cu acest premiu se fac pariuri şi se avanseazǎ pronosticuri. Ceea ce riscǎ sǎ parǎ puţin indecent pentru cǎ Premiul Nobel pentru Pace nu este de aceeaşi naturǎ ca şi celelalte. El ne obligǎ întotdeauna sǎ conştientizǎm faptul cǎ trǎim într-o lume plinǎ de orori şi de violenţǎ, de injustiţii şi de mizerie, de suferinţǎ şi de barbarie. Aproape fiecare candidat la acest premiu este simbolul unei dureri, al unei rǎni deschise pe harta lumii, al unei mobilizǎri în numele unei cauze.

Pakistaneza Malala, de exemplu, pe care talibanii au vrut sǎ o omoare doar pentru fapul cǎ s-a ocupat de şcolarizarea unor fetiţe. Ea este consideratǎ favoritǎ în cursa pentru acest premiu dar de fapt fǎrǎ voia ei, tot ce-şi dorea aceastǎ tînǎrǎ de 17 ani era sǎ se poatǎ ocupa de educarea unor copii. Cu talibanii, care au distrus multe şcoli în Pakistan, nu este însǎ de glumit, ei considerǎ cǎ fetele în special trebuie sǎ rǎmînǎ acasǎ, drept pentru care au încercat sǎ o lichideze pe Malala. Dintr-o datǎ Malala a devenit un simbol puternic, un simbol al luptei împotriva barbariei şi a ignoranţei. Sigur cǎ ea meritǎ premiul Nobel care probabil cǎ va fi folosit, dacǎ i se va decerna, pentru continuarea luptei sale pe teren educativ. Joi 10 octombrie acestei fete i s-a acordat un al premiu prestigios, Premiul Saharov al Parlamentului European, de naturǎ poate sǎ prefaţeze Nobelul pentru pace.

Si congolezul Denis Mukwege meritǎ însǎ premiul Nobel pentru pace întrucît în ţara sa, în calitate de medic, se îngrijeşte de miile de femei violate în contextul rǎzboiului civil. Oare cauza pakistanezei Malala este mai urgentǎ şi mai demnǎ de a primi Premiul Nobel pentru Pace decît misiunea pe care şi-a asumat-o Denis Mukwege? Lumea în care trǎim este confruntatǎ cu atîtea traume încît ar fi nevoie de un Premiu Nobel pentru Pace acordat în fiecare zi, în speranţa cǎ mediatizarea din jurul sǎu şi cei aproape un million de euro pe care-i reprezintǎ premiul ar putea vindeca cît de cît cîte o ranǎ.

Misiunea juriului care acordǎ acest premiu nu este uşoarǎ, dacǎ ţinem cont de faptul cǎ decernarea sa înseamnǎ deseori şi focalizarea mediaticǎ asupra unei mari probleme sau nedreptǎţi. Cu siguranţǎ cǎ el este aşteptat şi sperat şi de numeroşi militanţi în favoarea drepturilor omului, în Rusia sau în Republica Belarus consideratǎ ultima dictaturǎ din Europa. Sau, de ce nu, acest premiu ar putea reveni celor care încearcǎ sǎ aducǎ pacea în Columbia, dupǎ un rǎzboi de guerilla care a durat 50 de ani.

Premiul Nobel pentru Pace are, în orice caz, în fiecare an, meritul de a mai lǎsa sǎ cadǎ cîte o picǎturǎ de speranţǎ într-un ocean de probleme.