Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Săptămîna gustului" – pentru trezirea papilelor gustative

2009-10-02-semaine-du-gout.jpg

credit foto:blogs.cotemaison.fr

In Franţa se deruleazǎ, între 14 şi 20 octombrie, "Sǎptǎmîna gustului", o manifestare ajunsǎ la a 24-a ediţie. Este genul de iniţiativǎ prin care francezii îşi pun în valoare patrimoniul gastronomic şi tradiţiile culinare. "Sǎptǎmîna gustului" are însǎ şi un obiectiv precis: educarea copiilor în materie de reflexe alimentare.

"Sǎptǎmîna gustului" mobilizeazǎ mii de bucǎtari, patisieri, mǎcelari, brutari, patroni de restaurante, specialişti în materie de alimentaţie, particulari şi tot felul de alte persoane care considerǎ cǎ existǎ o artǎ care meritǎ transmisǎ din generaţie în generaţie: arta de a prepara masa şi arta de a mînca. Mii de iniţiative sunt lansate în acest context, gǎzduite de restaurante dar şi de grǎdiniţe, şcoli, universitǎţi, ferme sau pur şi simplu acasǎ la cetǎţeni pasionaţi de gastronomie.

Sunt prevǎzute în primul rînd mii de lecţii oferite celor care vor sǎ înveţe sǎ gǎteascǎ sǎnǎtos cu produse de calitate. Intr-un context în care industria alimentarǎ privilegiazǎ în special canitatea la preţuri mici, numeroşi consumatori se plîng cǎ fructelele şi legumele nu mai au gust, ba chiar şi de faptul cǎ diferitele sortimente de carne încep sǎ se asemene. Putem spune însǎ cǎ în prezent existǎ o reacţie viguroasǎ faţǎ de aceastǎ uniformizare a gusturilor şi de calibrare industrialǎ a fructelor şi a legumelor. Peste tot în Europa apar magazine bio iar consumatorii preferǎ sǎ plǎteascǎ un ban în plus pentru un produs de calitate.

Toate aceste reflexe se învaţǎ însǎ de la o vîrstǎ fragedǎ, este ceea ce cred în orice caz organizatorii acestei sǎptǎmîni a gustului. Mii de copiii şi de elevi sunt invitaţi sǎ facǎ diferenţa între un produs autentic şi unul industrial, dar mai ales sǎ vadǎ cum se preparǎ diverse reţete. Pentru al doilea an consecutiv în cadrul acestei manifestǎri are loc şi o reuniune a maeştrilor bucǎtari care vor rǎspunde întrebǎrilor puse de elevi.

In jur de 500 de restaurante propun meniuri speciale în cursul acestei sǎptǎmîni, precum şi aperitive insolite. Mai multe echipe de sociologi vor chestiona numeroşi copii pentru a acumula informaţii despre ceea ce le place lor sǎ mǎnînce şi sǎ bea, informaţii destinate redactǎrii unui studiu. "Sǎptǎmîna gustului" lanseazǎ şi un ghid al producǎtorilor,  destinat celor care vor eventual sǎ se aprovizioneze la sursǎ cu produse de calitate. Autenticitate, calitate, tradiţie, echilibru, asociaţii inedite de savori, respect pentru munca fermierilor, iatǎ care sunt cuvintele de ordine ale multora dintre aceste iniţiative.

Mai multe conferinţe sunt destinate celor care cred cǎ a fi "gurmand" este un defect. Nicidecum, spun profesioniştii gustului, a fi avid de experienţe culinare noi ţine de arta de a trǎi, ori Franţa şi-a creat o anumitǎ reputaţie în acest sens.

De notat cǎ o parte din lecţiile de iniţiere în veritabila gastronomie au loc în creşe şi se adreseazǎ bebeluşilor avînd între 6 luni şi 3 ani. Pentru cǎ, spun specialiştii, "trezirea şi educarea papilelor gustative" este importantǎ şi devine mai eficientǎ dacǎ se realizeazǎ de la o vîrstǎ fragedǎ.

In ultimii ani "Sǎptǎmîna gustului" şi-a propus şi sǎ exploreze cîte un spaţiu gastronomic strǎin. In ultimii doi ani bucǎtǎria japonezǎ şi cea româneascǎ s-a aflat în atenţia organizatorilor, iar anul acesta va fi explorat universul culinar chinez.