Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carlos zis « Sacalul » chemat la tribunal pentru un atentat comis acum 4 decenii

carlos.jpg

Carlos în timpul unui proces la Paris

40 de ani dupà comiterea faptelor, teroristul venezuelean Ilici Ramirez Sanchez, mai cunoscut sub numele de Carlos sau « Sacalul », va trebui să dea socoteală pentru un atentat ucigător comis la Paris în 1974. Curtea cu juri special constituită pentru acest proces va fi convocată în urma unei inculpări pronunţate luni de un judecător de instrucţie antiterorist de la Paris. 

Carlos, figură a terorismului internaţional în anii ‘70 şi ‘80, autor al mai multor atacuri sângeroase, este inculpat în acest nou dosar sub acuzaţia de « crime de terorism cu premeditare ». In ziua de 15 septembrie 1974, după-amiaza, puţin după ora 5, la magazinul Drustore Publicis din cartierul parizian Saint-Germain-des-Près un atentat cu grenada face doi morţi şi 34 de răniţi printre care 4 copii. In 1979, Carlos va revendica atentatul în paginile ziarului algerian El-Watan.

Justiţia franceză decide însă în 1983 să închidă dosarul aproape zece ani după comiterea faptelor. Afacerea pare aşadar îngropată până la arestarea teroristului în 1994. In fapt aflăm atunci că justiţia reuşise să ocolească decizia de prescriere a faptelor. In 1999 însă o nouă lovitură de teatru face că din nou se pronunţă închiderea dosarului atentatului de la Drugstorul Publicis. In fine, un an mai târziu, această decizie este anulată. De atunci, doi judecători de instrucţie au decis să se ocupe de acest caz.

Pentru nevoile anchetei ei au mers până în Japonia ca să stea de vorbă cu foşti activişti niponi apropiaţi lui Carlos în anii 70. Iată cum patru decenii după atacul sângeros, justiţia franceză reuşeşte aşadar să pună capăt instrucţiei şi să obţină un proces foarte aşteptat de victimele atacului şi de apropiaţii lor. In vârstă de 65 de ani, « Sacalul », încarcerat déjà pe viaţă într-o închisoare din Franţa, va reveni în curând pe băncile tribunalului pentru a fi judecat din nou pentru asasinat şi tentativă de asasinat.

 
Carlos zis « Sacalul » chemat la tribunal pentru un atentat comis acum 4 decenii