Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: proiectul de buget pe 2015 examinat "cu lupa" de Bruxelles

Franţa şi-a prezentat în mod oficial instanţelor europene proiectul de buget pe anul viitor. El riscǎ sǎ fie sancţionat de Comisia Europeanǎ întrucît nu prevede destule economii. Germania este însǎ gata sǎ susţinǎ Parisul în faţa Comiei Europene cu condiţia ca Franţa sǎ-şi accelereze reformele.

In principiu, dacǎ proiectul de buget francez este considerat prea puţin adapat normelor şi exigenţelor europene, Bruxelles-ul îl poate respinge pe 30 octombrie. In cazul acestui scenariu Franţa va dispune de un nou rǎgaz de trei sǎptǎmîni pentru a-şi asuma noi eforturi şi reforme. Comisia Juncker ar putea decide chiar şi sancţiuni la adresa Franţei, dar pînǎ atunci mai este timp iar discuţiile în culise continuǎ.

In suplimentul sǎu economic cotidianul Le Figaro aratǎ cǎ Berlinul impune anumite condiţii Parisului în vederea ieşirii din criza bugetarǎ, printre altele germanii le cer francezilor sǎ-şi fixeze un calendar clar al reformelor.

De notat cǎ Franţa dispune în prezent de un atuu important, în persoana tînǎrului ministru al economiei, Emmanuel Macron, care nu-şi ascunde convingerile liberale în ciuda apartenenţei la Partidul Socialist. El a prezentat mercuri 15 octombrie un catalog de mǎsuri în vederea "ridicǎrii unor blocaje" care paralizeazǎ economia francezǎ. Printre altele, el considerǎ cǎ trebuie liberalizatǎ munca duminicalǎ, cere mai multǎ flexibilitate pentru orele suplimentare, preconizeazǎ abolirea unor monopoluri în domeniul transporturilor, cere o mai mare transparenţǎ la nivelul costurile la capitolul sǎnǎtǎţii precum şi simplificarea regulilor în profesiile juridice.

Tînǎrul ministru al economiei pare decis sǎ trateze rapid "bolile" de care suferǎ Franţa, pǎrerea sa fiind cǎ problemele nu vin din partea francezilor ci dinspre rigiditatea sistemului.

Executivul francez se aflǎ de fapt în faţa unui test: el trebuie sǎ demonstreze Europei cǎ Franţa se poate reforma, dar şi faptul cǎ existǎ o voinţǎ majoritarǎ în acest sens. Cotidianul Le Monde constatǎ însǎ cǎ premierul Manuel Valls şi ministrul economiei Emmanuel Macron avanseazǎ pe un teren minat, întrucît reacţiile sindicale, precum şi cele din sfera stîngii radicale, sunt vehemente cînd vine vorba de anumite propuneri de reforme, cum ar fi cea legatǎ de îndemnizaţiile de şomaj sau de cheltuielile de sǎnǎtate.