Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eric Zemmour, provocator profesionist, autorul unei cǎrţi vîndute în 400 000 de exemplare

000_par6895589_0.jpg

Eric Zemmour, credit foto: rfi.fr

In Franţa are un succes enorm o carte intitulatǎ "Sinuciderea francezǎ", semnatǎ de un cronicar controversat, Eric Zemmour. Vînzǎrile se apropie de cifra astronomicǎ de 400 000 de exemplare, ceea ce reprezintǎ un veritabil fenomen de societate şi de librǎrie.

Eric Zemmour este departe de a fi apreciat de toatǎ lumea, dar mediile de informare îi acordǎ spaţii vaste. El este genul de comentator care deranjeazǎ, un provocator de profesie, calificat de "ultra-conservator" de unii observatori ai dezbaterilor de idei din Franţa.

Noua sa carte, "Le suicide français" se vinde cam în ritmul de 5000 de exemplare pe zi, o dovadǎ cǎ publicul este avid de subiecte care deranjeazǎ. Cele 530 de pagini ale cǎrţii sunt o radiografie a "catastrofei" care pîndeşte Franţa, cel puţin aşa crede Eric Zemmour. El încearcǎ sǎ demonstreze, interpretînd diverse fapte istorice, cǎ în ultimii 40 de ani Franţa nu face decît sǎ se scufunde, cǎ individualismul dominǎ într-o lume în care liberalismul s-a debarasat de toate normele şi de orice autoritate instituţionalǎ. El pretinde, citez, cǎ umanitatea se întoarce la o "stare de barbarie, de sǎlbǎticie".

Pentru Eric Zemmour ultimii 40 de ani sunt expresia unui declin continuu, iar mişcarea din 1968 o considerǎ vinovatǎ de distrugerea tuturor formelor de autoritate. Elitele politice şi economice ale Franţei, spune el, nu au fost decît nişte "agenţi" care au distrus ordinea impusǎ de generalul De Gaulle dupǎ rǎzboi, şi de demolare a fundamentelor pe care le avea acestǎ lume. Altfel spus, au fost demolate "naţiunea, creşterea economicǎ, familia, educaţia".

In Franţa Eric Zemmour rǎmîne o vedetǎ mediaticǎ, el scrie în Le Figaro şi se exprimǎ pe postul de radio RTL. Unii comentatori încearcǎ sǎ înţeleagǎ resorturile succesului pe care îl are Eric Zemmour şi recunosc cǎ el exprimǎ spiritul de "rezistenţǎ" al multor francezi faţǎ de de actualele evoluţii ale societǎţii şi mai ales faţǎ de globalizare. Un comentator al Agenţiei Frabnce Presse afirmǎ cǎ Eric Zemmour, deşi nu le cere deschis francezilor sǎ voteze pentru Frontul Naţional, el emite teze care convin extremei drepte. Printre altele Eric Zemmour a readus în discuţie perioada regimului colaboraţionist de la Vichy şi a provocat o polemicǎ întrucît i se pare cǎ politica acestuia faţǎ de evreii francezi ar fi avut şi aspecte pozitive. 

In vîrstǎ de 54 de ani, Eric Zemmour se defineşte pe sine însuşi ca un evreu de origine berberǎ, iar politologul Philipe Braud spune despre el: "Eric Zemmour îşi poate permite sǎ spunǎ anumite lucruri pentru cǎ aparţine unui grup care a fost o victimǎ a regimului de la Vichy. Cînd faci parte din tabǎra victimielor îţi este mai uşor sǎ relativizezi crimele cǎlǎilor".

Primul secretar general al Partidului Socialist Francez, Jean-Christophe Cambadélis considerǎ cǎ în cǎrţile lui Eric Zemmour se aflǎ toate temele reacţionare clasice şi deplînge "zemourizarea" societǎţii franceze.