Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste anti-fiscale în Franţa

ecotaxe.jpg

credit foto: ouest-france.fr

În Franţa, Executivul este confruntat cu proteste din numeroase direcţii, uneori exprimate în mod violent, faţǎ de noile sale mǎsuri fiscale. Opoziţia denunţǎ introducerea unor noi impozite injuste, iar în privinţa uneia dintre mǎsuri guvernul a fost obligat sǎ dea înapoi. Ceea ce deschide calea unor noi critici legate de politica fiscalǎ a preşedintelui François Hollande.

Mai multe ziare şi chiar şi agenţii de presǎ recurg la formula „revoltǎ anti-fiscalǎ” pentru a descrie nemulţumirile francezilor. In Bretania aceastǎ „revoltǎ” a luat forma unei manifestaţii violente împotriva unei „eco-taxe”, iar sîmbǎtǎ un manifestant şi-a pierdut un braţ în înfruntǎrile cu poliţia. Unii manifestanţi au venit arborînd bonete roşii, simbolul unei alte revolte fiscale din Bretania intervenitǎ în secolul al XVII-lea.

Guvernul este de fapt în cǎutarea unor noi surse financiare pe fond de deficit bugetar grav. Mǎsurile anunţate într-o primǎ fazǎ, de naturǎ sǎ-i taxeze pe micii depunǎtori, ar fi adus un surplus de 600 de milioane de euro destinaţi deficitului pe care îl afişeazǎ Securitatea Socialǎ. In ce priveşte doleanţele şi protestele depunǎtorilor, guvernul pare sǎ fi fost receptiv. Ministrul economiei Pierre Moscovici a anunţat cǎ dispozitivul va fi revizuit. Mai rǎmîn însǎ celalţi nemulţumiţi, şoferii de camione vizaţi de o „taxǎ ecologicǎ” pe carburant, precum şi cluburile de fotbal şi jucǎtorii care nu considerǎ just sǎ se vadǎ impozitati la nivel de 75 la sutǎ.

În spiritul strategiei sale bazatǎ pe dialog, François Hollande a dat de înţeles cǎ vor fi cǎutate soluţii deşi situaţia impune o contribuţie din partea tuturor. In septembrie el a anunţat chiar o „pauzǎ fiscalǎ” pentru anul viitor, dar primul ministru a precizat cǎ ea va fi de fapt efectivǎ în 2015.

Cotidianul Le Monde evocǎ într-un editorial „misterele fiscalitǎţii franceze” şi lipsa de claritate a impozitelor în Franţa. Dacǎ dreapta francezǎ nu are de dat lecţii în aceastǎ privinţǎ, scrie Le Monde, nu mai puţin adevǎrat este faptul cǎ stînga are o politicǎ „ilizibilǎ” în materie de impozite. Editorialistul ziarului observǎ cǎ guvernul se contrazice de fapt în intenţiile sale, mai precis dorea sǎ taxeze 7 milioane de depunǎtori în ciuda faptului cǎ exact aceşti bani sunt necesari pentru oxigenarea interprinderilor mici şi mijlocii.

Intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro, unul dintre liderii dreptei, Jean-François Copé, acuzǎ guvernul cǎ practicǎ o politicǎ fiscalǎ bazatǎ pe ideologie, încercînd de fapt sǎ „sancţioneze” anumite categorii de francezi.

Pentru moment fronda fiscalǎ este însǎ departe de a se calma în Franţa, şi ea va cunoaşte fǎrǎ îndoialǎ o nouǎ formǎ de expresie la sfîrşitul lunii noiembrie cînd cluburile de fotbal au decretat o zi de grevǎ. Liderii cluburilor de fotbal vor fi însǎ primiţi joi de preşedintele François Hollande în cǎutarea unui... teren de înţelegere.