Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patronul grupului Total mort din cauza unei "neglijenţe criminale" pe un aeroport moscovit

Accidentul de avion în care şi-a pierdut viaţa Christophe de Margerie, patronul grupului petrolier francez Total, se datoreazǎ unei "neglijenţe criminale". Anchetatorii ruşi n-au avut nevoie de mult timp pentru a înţelege ce s-a întîmplat pe aeroportul Vnokuvo de la Moscova: avionul în care se aflau patronul francez şi trei membri ai echipajului s-a izbit la decolare de un vehicol de deszǎpezire condus de un funcţionar aflat în stare de ebrietate.

Faptul cǎ alcoolul face ravagii în Rusia, este bine ştiut. Dar faptul cǎ patronul celei mai mari intreprinderi franceze îşi pierde viaţa, împreunǎ cu trei piloţi, întrucît un funcţionar a tras la mǎsea, devine aproape grotesc. In orice caz, situaţia este anormalǎ şi alarmantǎ în primul rînd pentru Rusia. Mai ales cǎ Christophe de Margerie era considerat "un veritabil prieten al Rusiei" (dupǎ cum spune Vladimir Putin)..

Autoritǎţile de la Moscova au fost extrem de prompte dupǎ anunţarea accidentului. Comitetul de anchetǎ are cuvinte dure pentru întreaga direcţie a aeroportului care nu a ştiut sǎ coordoneze munca salariaţilor. Iar în comunicatul sǎu se aratǎ cǎ şi funcţionarii de la turnul de control vor fi examinaţi pentru a se constata dacǎ au consumat sau nu alcool, sau eventual alte substanţe interzise la locul de muncǎ.

Pînǎ la concluzia finalǎ a anchetatorilor mai rǎmîn însǎ ca ipoteze explicative pentru accident şi condiţiile meteorologice dificile, precum şi ipoteza unei erori de pilotaj. Sǎ mai notǎm cǎ avocatul omul care conducea vehicolul de deszǎpezire neagǎ faptul cǎ clientul sǎu ar fi bǎut.

In Franţa, reacţiile sunt numeroase dupǎ moartea lui Christope de Margerie, chiar dacǎ el nu era apreciat de toatǎ lumea. Faptul cǎ oamenii politici pronunţǎ fraze de complezenţǎ nu meritǎ prea mare atenţie. Mai interesant este ceea ce declarǎ, pentru Agenţia France Presse, o salariatǎ a Grupului Total: "Dimineaţa, cînd cobora din maşinǎ, ne spunea bunǎ ziua, ceea ce alţi patroni înainte de el nu obişnuiau sǎ facǎ". Un alt salariat îl laudǎ pe Christophe de Margerie pentru competenţa sa şi subliniazǎ cǎ omul era apreciat atît de sindicate cît şi de angajaţii grupului precum şi de mediile industriale. Alte voci spun cǎ patronul reuşise performanţa de a redresa imaginea publicǎ a unui grup contestat pentru metodele sale.

Fosta ministrǎ a mediului înconjurǎtor, Delphine Batho, deplînge moartea acestui om dar nu retracteazǎ ceea ce a scris despre el într-una din cǎrţile sale, şi anume cǎ "nu rata nici o ocazie pentru a le arǎta miniştrilor cît de insignifinaţi erau pentru el".

Imaginea grupului Total a avut de suferit în Franţa în urma unor afaceri şi scandaluri. In 1999 s-a vorbit mult de grupul Total dupǎ ce  petrolierului Erika a naufragiat în largul coastelor bretone provocînd o maree neagrǎ fǎrǎ precedent. Explozia unei uzine de produse chimice la Toulouse, în 2001, operaţiunea "petrol în schimbul hranei" iniţiatǎ în Irak sau unele investiţii realizate de Total în Birmania, în ciuda regimului dictatorial din aceastǎ ţarǎ, au fost alte împrejurǎri în care imaginea grupului a avut de suferit.

Preşedintele François Hollande a salutat într-un comunicat "caracterul independent" şi "personalitatea originalǎ" a lui Christophe de Margerie, omul care apǎra "cu talent excelenţa şi reuşita tehnologiei franceze în strǎinǎtate". Agenţia France Presse adaugǎ în context cǎ grupului i se reproşeazǎ uneori, în ciuda beneficiilor record pe care le obţine, cǎ nu-şi achitǎ impozitele pe societǎţi în Franţa.

In momentul în care se urca în avionul sǎu privat, la Moscova, pe la ora douǎ noaptea, probabil cǎ patronul grupului reflecta încǎ la discuţia avutǎ doar cu puţin timp în urmǎ cu primul ministru rus Dmitri Medvedev. In ciuda sancţiunilor americane şi europene decretate împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, patronul grupului Total avea proiecte mari împreunǎ cu ruşii. La orizontul anului 2020, Rusia ar urma sǎ devinǎ principala zonǎ de producţie de hidrocarburi pentru gigantul Total.