Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra: operaţiune de seducţie în direcţia fondurilor musulmane

dubai.jpg

credit foto: rfi.fr - economia islamica în ofensiva mondiala

Londra gǎzduieşte cea de-a noua ediţie a Forumului Islamic Economic Mondial, o manifestare care se ţine pentru prima datǎ înafara lumii musulmane. Intr-un moment în care City-ul londonez este în uşoarǎ pierdere de vitezǎ, Londra se lanseazǎ de fapt într-o operaţiune de atragere de noi fonduri din toate zonele lumii.

"Londra deruleazǎ covorul roşu pentru miliardele de dolari ale fondurilor musulmane", scrie suplimentul economic al ziarului Le Figaro. Insuşi premierul britanic David Cameron a oficiat ceremonia de deschidere a Forumului, marţi 29 octombrie, cei 1400 de invitaţi urmînd sǎ participe la discuţii, dezbateri şi tranzacţii pînǎ joi. Mai participǎ regele Iordaniei, şefii de guvern din Malaezia şi Pakistan, prinţul din Bahrein, sultanul din Brunei şi preşedintele Bangladeşului.

Premierul britanic salutǎ "oportunitǎţile majore care se deschid pentru Marea Britanie" odatǎ cu fluxul fondurilor musulmane.

Apǎrute în urmǎ cu 30 de ani, acestea îşi propune sǎ respecte cu stricteţe regulile de investiţii ale doctrinei islamice. Mai precis, cinci domenii sunt interzise: cele ţinînd de armament, de alcool, de jocuri, de pornografie şi de carnea de porc. In virtutea dogmei islamice nici împrumuturile cu dobîndǎ nu sunt autorizate, deci fondurile respective şi-au creat un mecanism pentru evitarea acestor tipuri de facturi.

Dupǎ cum scrie Agenţia France Presse, Londra îşi afişeazǎ intenţia de a se impune ca una din capitalele mondiale ale finanţei islamice, un sector în plinǎ dezvoltare şi care ar putea reprezenta anul viitor 1300 de miliarde de dolari.

In acest cadru, premierul David Cameron a anunţat emiterea în viitorul apropiat, de cǎtre trezoreria britanicǎ, a unei obligaţiuni islamice "sukuk", conformǎ regulilor enumerate mai sus, pentru prima oarǎ înafara lumii musulmane.   

Intrucît criza din zona euro a avut un impact negativ asupra economiei britanice, Londra face eforturi sǎ-şi întǎreascǎ legǎturile economice şi financiare cu alte puteri emergente, în frunte cu China. Sectorul financiar este un pivot al economiei britanice şi numǎrǎ 2 milioane de salariaţi. In topul celor 25 de pieţe financiare mondiale, Londra ocupǎ în continuare locul întîi, dar a avut de suferit la nivelul notaţiei. Unii specialişti cred cǎ în 2015 Londra riscǎ sǎ fie retrogradatǎ pe locul trei, dupǎ New York şi Hong Kong.