
Special Paris
Parisul: loc de rendez-vous pentru arta modernǎ contemporanǎ
fiac-2.png

In întregul Paris se simte febrilitatea acestui eveniment, gǎzduit în primul rînd în spaţiul prestigios de la Grand Palais. Dar multe instalaţii şi sculpturi sunt expuse în aer liber, de exemplu în Grǎdina Botanicǎ (Jardin des Plantes) sau în Parcul Tuileries de lîngǎ Muzeul Luvru.
La Grand Palais expun 191 de galerii provenind din 26 de ţǎri. Franţa este prezentǎ cu 48 de galerii, urmatǎ de Statele Unite reprezentate de 45 de galerii, dupǎ care urmeazǎ Germania cu 26 de galerii…
Ceea ce constatǎ specialiştii este cǎ arta contemporanǎ rezistǎ în faţa crizei, cǎ operele de artǎ se vînd şi se cumpǎrǎ, cǎ numǎrul de colecţionari creşte. De exemplu, faţǎ de anul 2001, numǎrul colecţionarilor chinezi a crescut de opt ori. Piaţa obiectelor de artǎ vîndute la licitaţie este şi ea înfloritoare şi afişeazǎ pentru perioada iulie 2013 şi iulie 2014 o cifrǎ de afaceri de 2 miliarde de dolari, ceea ce înseamnǎ un record istoric.
Iatǎ şi cinci nume de artişti care au cea mai mare cotǎ mondialǎ: Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Christopher Wool, toţi trei americani, urmaţi de chinezul Zeng Fanzhi şi de britanicul Peter Doig.
Majoritatea artiştilor prezenţi la aceastǎ ediţie a Tîrgului Internaţional de Artǎ Contemporanǎ de la Paris sunt de altfel americani, mai precis 25 la sutǎ din totalul artiştilor provin din Statele Unite. 12 la sutǎ sun germani şi 11 la sutǎ sunt francezi. Chinezii sunt la egalitate cu belgienii, 3 la sutǎ.
Organizatorii manifestǎrii (în francezǎ – la Foire Internationale d’art contemporain) declarǎ pentru Agenţia France Presse cǎ în urmǎ cu 20 de ani Parisul era considerat, pe nedrept de altfel, ca un loc în care nu se petrecea mare lucru în materie de artǎ contemporanǎ. Astǎzi însǎ el a redevenit "atractiv pentru un public internaţional", printre altele şi datoritǎ noilor fundaţii şi muzee care au fost create, cum ar fi Fundaţia Vuitton, Fundaţia Antoine de Galbert sau Muzeul artelor primare de pe cheiul Branly. Ca sǎ nu mai spunem cǎ la Paris se redeschide, reamenajat, Muzeul Picasso. In plus, odatǎ cu actuala ediţie a Tîrgului Internaţional de artǎ contemporanǎ a fost creatǎ şi o secţiune Off, la Cetatea Modei, dedicatǎ tinerelor talente în cǎutare de recunoaştere oficialǎ.
Semnalez prezenţa, la acest tîrg sau salon, şi a unei galerii din România, mai precis galeria Plan B din Cluj. 5 artişti români sunt, în context, prezenţi la FIAC la Paris: Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Navid Nuur, Serban Savu şi Achraf Touloub.