Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi jurnalişti de la RFI, victime ale barbariei teroriste în Mali

Emoţie, doliu şi indignare în Franţa după asasinarea, sîmbătă 2 noiembrie, a doi jurnalişti în Mali, trimişi speciali ai RFI-ului. Ghislaine Dupont, în vîrstă de 51 de ani, şi Claude Verlon, în  vîrstă de 58 de ani, doi specialişti în materie de geopolitică africană, se aflau în Mali pentru o ediţie specială programată de Radio France Internationale pentru 7 şi 8 noiembrie, emisiune care între timp a fost anulată.

Cei doi jurnalişti francezi au fost răpiţi şi ucişi în zona Kidal, în nordul statului Mali, capitala tuaregilor. Corpurile lor au fost găsite la aproximativ 10 - 15 kilometri nord de Kidal. Circumstanţele răpirii şi ale asasinării lor încep să fie elucidate. Se ştie deja, de exemplu, că jurnaliştii francezi au depus rezistenţă în momentul în care au fost răpiţi la Kidal, unde tocmai realizaseră un interviu cu un responsabil tuareg.    

Kidal este considerat de specialişti ca un loc extrem de periculos, în ciuda unei prezenţe franceze la faţa locului. Grupuri teroriste sunt prezente în regiune iar autorităţile centrale nu au reuşit pentru moment să reia integral situaţia sub control.

Cei doi jurnalişti cunoşteau perfect Africa unde au efectuat numeroase misiuni în ultimii ani. Ghislaine Dupont era foarte apreciată pentru profesionalismul ei şi pentru cunoaşterea aprofundată a dosarelor pe care le aborda, cum au fost de exemplu cele legate de Republica Democratică Congo şi de regiunea Marilor Lacuri. Ambii jurnalişti fuseseră deja prezenţi la Kidal, în august anul acesta cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Mali.   

Informaţia legată de asasinarea celor doi jurnalişti de la RFI a fost confirmată de Ministerul de externe francez iar Parchetul de la Paris a deschis o anchetă.  "Serviciile statului francez, în contact cu autorităţile maliene, fac toate eforturile pentru ca să fie elucidate cît mai repede posibil circumstanţele morţii celor doi ziarişti" se arată într-un comunicat al Ministerului francez de externe.

Preşedintele François Hollande şi-a exprimat într-un comunicat "indignarea faţă de acest act odios" în urma morţii celor doi ziarişti, şi a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă a mai multor responsabili politici.   

Din surse ale revistei "Nouvel Observateur" se arată că un elicopter al armatei franceze, care patrula deasupra oraşului Kidal în momentul răpirii jurnaliştilor francezi, s-a lansat în urmărirea vehicolului cu care operase grupul înarmat, după toate aparenţele membri ai comunităţii tuarege. Elicopterul nu a putut interveni însă înainte de moartea jurnaliştilor. Din aceleaşi surse se arată că jurnaliştii de la RFI ceruseră misiunii franceze Serval, operaţională în regiune, o escortă militară pentru a fi protejaţi în cursul deplasării la Kidal. Responsabilii militari francezi din Mali îi sfătuiesc însă în mod sistematic pe toţi jurnaliştii să nu se ducă în zonele considerate periculoase precum Kidal. Ghislaine Dupont şi Claude Verlon s-au dus deci la Kidal prin mijloace proprii, în ciuda avertismentelor formulate de oficialii militari francezi.

Unii comentatori se întreabă dacă nu cumva trebuie văzut în acest dublu asasinat o acţiune de represalii la intervenţia militară franceză din Mali. De pe 20 octombrie a fost lansată în această ţară o operaţiune de mare amploare, la care participă forţe franceze, maliene şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Numită "Hydre", operaţiunea are ca scop atît combaterea terorismului cît şi crearea unor condiţii de securitate propice pentru buna derulare a alegerilor legislative din Mali.

Numeroase reacţii de indignare au fost exprimate în Franţa de numeroşi lideri politici după asasinarea celor doi jurnalişti. Citez această declaraţie făcută de ministrul culturii, doamna Aurélie Filippetti: "Aceste două morţi tragice ne amintesc în ce măsură independenţa, libertatea presei sunt valori inconturnabile, dar, din nefericire, sunt luate ca ţintă de către barbari şi de terorişti de tot felul".