Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RFI în doliu, omagii aduse jurnaliştilor ucişi în Mali

131103120323769-95-000-apx-470.jpg

credit foto: ouest-france.fr

RFI-ul este în doliu dupǎ asasinarea, sîmbǎtǎ 2 noiembrie, a doi dintre jurnaliştii sǎi în Mali. Numeroase mesaje sosesc  la RFI din partea ascultǎtorilor şi a clasei politice, a presei şi a responsabililor internaţionali. Prin aceste mǎrturii şi mesaje sunt omagiaţi cei doi ziarişti, dar sunt formulate şi îndemnuri pentru ca profesioniştii libertǎţii de informare sǎ nu cedeze în faţa barbariei şi a violenţei.

Din momentul cînd a fost confirmatǎ ştirea asasinǎrii celor doi jurnalişti, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, un val de profundǎ emoţie s-a rǎspîndit în toate redacţiile şi în studiourile noastre de aici de la Paris. Noua noastrǎ clǎdire de pe malul Senei, de la Issy-les-Moulineaux, a fost brusc luatǎ cu asalt de alţi confraţi francezi şi strǎini lucrînd pentru diverse medii de informare. La ora la care citesc aceastǎ relatare pe esplanada din faţa sediului nostru se aflǎ zeci de ziarişti şi cameramani care aşteaptǎ noi declaraţii sau noi informaţii.

Pe uşile de sticlǎ de la intrarea în imobil, precum şi la fiecare etaj, au fost lipite portretele celor doi ziarişti ucişi, ceea ce amplificǎ în acelaşi timp emoţia şi indignarea. Doamna Marie-Christine Saragosse, Preşedintele Director General al grupului France Médias Monde, din care face parte şi RFI, a gǎsit însǎ, încǎ de sîmbǎtǎ, cuvintele potrivite pentru a descrie toatǎ aceastǎ stare:

"Nu ştiu dacǎ tristeţea este mai puternicǎ sau indignarea în aceste momente, resimt o foarte mare furie pentru cǎ RFI face o muncǎ formidabilǎ în Africa şi este un post de radio iubit de ascultǎtorii africani. Cei doi jurnalişti nu-şi fǎceau decît meseria, ca întotdeauna, se ocupau de dosarele de fond ale statului Mali cu 15 zile înainte de alegerile legislative şi doreau sǎ le dea cuvîntul tuturor malienilor, într-un elan de reconciliere. In faţa barbariei ne putem pune însǎ întrebarea dacǎ vom putea continua sǎ ne facem meseria. Aceasta este însǎ misiunea grupului nostru, RFI, France 24, Monte Carlo Doualya, este misiunea tuturor jurnaliştilor, avem uneori, poate, tendinţa, aici în Europa, sǎ credem cǎ libertatea de a informa a fost definitiv cîştigatǎ, dar noi ştim pe teren cǎ în multe locuri aceastǎ libertate este o cucerite şi uneori este pe cale de a regresa. Dar nu am intenţia de a ceda, noi la RFI împreunǎ cu colegii noştrii de la France 24 şi MCD, credem cǎ furia ne va stimula şi mai mult voinţa de a nu ne lǎsa reduşi la tǎcere de cǎtre barbari."

Este deci o declaraţie fǎcutǎ de doamna Marie-Christine Saragosse, Preşedinte Director General al grupului France Médias Monde, care a fost primitǎ între timp de preşedintele François Hollande la Palatul Elysées, împreunǎ cu alţi responsabili ai postului nostru de radio. Conducerea RFI-ului a plecat de altfel la Bamako pentru repatrierea corpurilor celor doi ziarişti.

De notat cǎ RFI-ul a plǎtit un tribut greu pe terenul libertǎţii de a informa: în zece ani patru ziarişti de la RFI au fost de fapt ucişi în misiune, înainte de Ghislaine Dupont şi Claude Verlon asasinaţi în Mali şi-au mai pierdut viaţa Johanne Sutton în 2001 în Afganistan şi Jean Helène în 2003 în Coasta de Fildeş.