Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande la inaugurarea Muzeului Picasso: "Franţa este o ţarǎ de avangardǎ"

facade-musee-picasso_0_0.jpg

Fatada Muzeului Picasso, credit foto: rfi.fr

"Franţa este o ţarǎ de avangardǎ", a declarat preşedintele François Hollande sîmbǎtǎ 25 octombrie la inaugurarea Muzeului Picasso de la Paris, muzeu redeschis dupǎ cinci ani de renovǎri. Afirmaţia preşedintelui francez este justificatǎ de mai multe evenimente culturale în acest final de an care fac din Paris o veritabilǎ capitalǎ mondialǎ a artei moderne.

In decurs de numai o sǎptǎmînǎ la Paris a fost inauguratǎ noua Fundaţie Vuitton, s-a desfǎşurat o nouǎ ediţie a Tîrgului International de artǎ contemporanǎ şi s-a redeschis Muzeul Picasso. In paralel publicul continuǎ sǎ ia cu asalt douǎ mari retrospective, una la Centrul Georges Pompidou dedicatǎ lui Marcel Duchamp şi alta la Grand Palais dedicatǎ lui Niki de Saint Phalle. Ca sǎ nu mai vorbim de alte retrospective şi exproziţii care au un enorm succes, cum ar fi cea dedicatǎ marelui artist japonez Hokusai.

Efervescenţa artisticǎ parizianǎ este excepţionalǎ în acest final de an, în ciuda crizei economice care afecteazǎ Franţa. Iar şeful statului francez are cu siguranţǎ numeroase motive pentru a declara: "talentul unei naţiuni se mǎsoarǎ în funcţie de locul pe care îl acordǎ artiştilor".

Vizitînd noul Muzeu Picasso, care conservǎ 4755 de opere semnate de marele artist de origine spaniolǎ, preşedintele francez a mai fǎcut urmǎtorul comentariu: "Chiar dacǎ nu a avut niciodatǎ paşaport francez, Pablo Picasso, republican, cumunist, pictor al libertǎţii care iubea Franţa şi a ales sǎ trǎiascǎ în Franţa, este mîndria Franţei."

In urma lucrǎrilor, palatul care adǎposteşte acest muzeu, construit în 1659, şi-a dublat suprafaţa rezervatǎ exponatelor. Trei circuite în acelaşi timp cronologice şi tematice sunt propuse publicului, iar în final, în mansardele palatului, poate fi descoperitǎ colecţia particularǎ de tablouri a lui Picasso, cu opere care i-au plǎcut şi l-au inspirit în cursul creaţiei sale.