Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativa unor senatori francezi pentru recunoaşterea statului palestinian

In Franţa, mai mulţi senatori au propus o rezoluţie în virtutea cǎreia guvernul este invitat sǎ recunoascǎ "fǎrǎ întîrziere" statul palestinian "suveran şi democratic" în baza frontierelor din 1967 şi cu Ierusalimul drept capitalǎ comunǎ pentru israelieni şi palestinieni. Senatorii francezi aflaţi la originea acestei iniţiative considerǎ cǎ ea ar putea stimula procesul de pace din Orientul Apropiat.

Senatorii francezi se inspirǎ fǎrǎ îndoialǎ dintr-un recent demers de la Londra unde Camera Comunelor a votat pe 13 octombrie o moţiune fǎrǎ caracter constrîngǎtor prin care guvernului britanic se cere sǎ recunoascǎ existenţa unui stat palestinian alǎturi de statul israelian. Agenţia France Presse aratǎ cǎ britanicii s-au inspirat la rîndul lor dintr-un demers similar suedez, la începutul lunii octombrie.

In total 134 de ţǎri au recunoscut existenţa Palestinei ca stat, printre care unele ţǎri din estul Europei, aceasta încǎ la ora comunismului.  Senatorii francezi care au iniţiat acest demers se vǎd încurajaţi de o declaraţie fǎcutǎ pe data de 12 octombrie de ministrul de externe Laurent Fabius, cu ocazia unei conferinţe pe tema reconstrucţiei în Gaza. El a spus, la acea orǎ, urmǎtoarele: "Obiectivul este clar: crearea unui stat al Palestinei, independent, democratic, cu continuitate teritorialǎ şi suveran, trǎind în pace şi în securitate alǎturi de Israel, pe baza liniilor de demarcaţie din 1967, cu Ierusalim drept capitalǎ pentru ambele state".

Obiectivul pare însǎ foarte îndepǎrtat, mai ales în condiţiile în care Israelul continuǎ politica de construire a noi locuinţe în zona esticǎ a Ierulsalimului. Luni 27 octombrie Israelul a anunţat construirea a o mie de noi locuinţe, ceea ce intervine, scrie Agenţia France Presse, "într-un climat de violenţe care provoacǎ temerea unei inflamǎri generale".

Corespondentul cotidianului Le Monde la Ierusalim aratǎ într-un articol cǎ "Israelul nu mai poate conta pe sprijinul necondiţionat al aliaţilor sǎi occidentali", şi cǎ încearcǎ sǎ-şi forjeze o nouǎ politicǎ, fǎrǎ precedent, de apropiere de unele ţǎri arabe sunite. Un demers care îşi are explicaţia şi în situaţia explozivǎ provocatǎ în regiune de Organizaţia Statul islamic.