Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: "Pericolele numite Putin"

poutine161210.jpg

Vladimir Putin, credit foto: rfi.fr

Odatǎ cu alegerea unui Parlament pro-occidental în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin îşi pierde o parte din influenţa pe care o avea la Kiev. Dar îi mai rǎmîne o altǎ formǎ de presiune importantǎ, cea a gazului, precum şi capacitatea de a instrumentaliza în continuare conflictul din estul Ucrainei. In Franţa, unele analize sunt extrem de critice la adresa preşedintelui rus.

"Pericolele numite Putin", este titlul unui articol publicat de Libération de cǎtre Bernard Guetta, un bun cunoscǎtor ale Europei de rǎsǎrit şi al fostului spaţiu sovietic. Iatǎ ce spune el: "Vladimir Putin este un om periculos pentru ţara sa şi pentru întreaga lume, dar trebuie admis şi faptul cǎ el are enorm de mulţi admiratori şi cǎ motivele acestei admiraţii sunt clare". Bernard Guetta le enumerǎ de altfel: majoritatea ruşilor aplaudǎ, pe de o parte, faptul cǎ Vladimir Putin nu a pierdut Cecenia şi cǎ a rataşat Cremeea, iar pe de altǎ parte sunt mîndri cǎ liderul de la Kremlin a rupt cu politica predecesorului sǎu, "alcoolicul" Boris Ielţîn care le cînta în strunǎ americanilor.

Analistul francez se mai întreabǎ însǎ şi altceva, şi anume de ce are Putin atîţia admiratori în ţǎri precum Franţa, Italia, Germania sau Marea Britanie?

Iatǎ cel puţin douǎ explicaţii. In zona stîngii precum şi în cea gaullistǎ, Putin este omul care se opune Statelor Unite, iar din acest punct de vedere el se situeazǎ pe linia mai veche a unui anti-americanism programatic. In Franţa, în orice caz, el este vizibil de la al doilea rǎzboi mondial încoace şi a fost încarnat atît de generalul De Gaulle cît şi de numeroase alte curente de stînga.  O a doua explicaţie este legatǎ de simpatia interesatǎ pe care o suscitǎ Vladimir Putin în mediile de afaceri. Aceşti oameni au interese imediate, iar afacerile cu Rusia reprezentau pentru ei o sursǎ enormǎ de profit.

Dar şi în anumite sfere ale dreptei occidentale, mai precis în sfera dreptei radicale şi a extremei drepte, Putin este adulat întrucît el încarneazǎ ideea de lider puternic, care creazǎ unitate în jurul sǎu, ceea ce respectivele curente ar visa şi pentru unele ţǎri din vestul Europei.

Citez din articolul lui Bernard Guetta: "Dupǎ comunişti, noile curente de dreapta sunt cele care şi-au gǎsit Mecca la Moscova. Vladimir Putin se aflǎ în inima unei noi internaţionale ale cǎrei rǎdǎcini ideologice se aflǎ direct în fascism."

Partea cea mai gravǎ este însǎ, mai aratǎ comentatorul francez, cǎ Putin rǎmîne o ameninţate pentru Rusia. El este pe cale de a-şi izola ţara şi de a rata obiectivul modernizǎrii ei. Toate celelalte foste republici sovietice se tem acum de Rusia, cǎreia îi rǎmîne un singur aliat, China. Ori, mai citim în articolul din Libération, exact de China, infinit mai bogatǎ şi de zece ori mai populatǎ, ar trebuie sǎ se teamǎ Vladimir Putin.

Bernard Guetta mai considerǎ cǎ liderul de la Kremlin, prin sprijinul necondiţionat pe care i l-a acordat lui Bachar al-Assad, este vinovat şi de haosul din Orientul Apropiat. Si în aceast caz s-a înşelat Putin pentru cǎ a alimentat de fapt jihadismul, adicǎ rǎul pe care dorea sǎ-l combatǎ.