Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministra francezǎ a culturii: "fǎrǎ cǎrţi viaţa ar fi o eroare"

091213-pellerin-sexisme-m.jpg

Fleur Pellerin, ministra culturii, credit foto: fi.fr

In Franţa ministra culturii şi-a atras unele critici întrucît, în cursul unui interviu televizat acordat duminicǎ, nu a ştiut sǎ citeze nici un titlu de roman din bogata producţie literarǎ a lui Patrick Modiano, laureatul de anul acesta al Premiului Nobel pentru literaturǎ. Intre timp romanele scriitorului francez Patrick Modiano se situeazǎ în topul vînzǎrilor, efect al prestigiosului premiu.

Doamna Fleur Pellerin, care a fost numitǎ la culturǎ la sfîrşitul lunii august dupǎ plecarea lui Aurélie Filippetti, s-a justificat în felul urmǎtor: "mǎrturisesc cǎ în ultimii doi ani nu am avut de loc timp pentru lecturi literare, citesc doar note, numeroase texte de lege, ştirile, depeşele Agenţiei France Presse, dar foarte puţinǎ literaturǎ". Dupǎ cum spunea şi preşedintele juriului Goncourt, Bernard Pivot, nu e nimic condamnabil în faptul cǎ ministra culturii nu l-a citit pe Modiano, aceasta nu înseamnǎ cǎ nu ar fi aptǎ sǎ conducǎ respectivul minister. Agenţia France Presse noteazǎ în context cǎ Fleur Pellerin a absolvit celebra Scoalǎ de Administraţie Publicǎ unde sunt formate de fapt elitele franceze. 

Nimic grav şi nimic condamnabil deci, dar în culise şi pe reţelele de socializare comentariile au fost numeroase. Unii o comparǎ pe Fleur Pellerin cu alţi miniştri ai culturii pe care i-a avut Franţa, şi care erau în acelaşi timp mari personalitǎţi artistice sau oameni cu o vastǎ culturǎ artisticǎ. Ministerul culturii este, în Franţa, unul extrem de "vizibil" şi important, dotat cu un buget substanţial, şi care a fost condus de nume sonore precum André Malraux, Maurice Druon (devenit ulterior membru al Academiei Franceze), Jack Lang, Fréderic Mitterrand...

Sigur, nu toţi miniştrii numiţi la culturǎ au fost şi scriitori sau creatori consacraţi, dar Franţa a pus întotdeauna un anumit accent pe acest minister, precum şi pe promovarea culturii ca un domeniu de "excepţie", care nu poate fi supus regulilor ordinare ale economiei de piaţǎ. Scriitorul marocan de limbǎ francezǎ Tahar Ben Jelloun, membru al juriului Goncourt, a reacţionat cu urmǎtoarea declaraţie dupǎ ce Fleur Pellerin s-a poticnit în privinţa romanelor lui Modiano: "Este trist, sufǎr pentru ea... un ministru al culturii trebuie sǎ plonjeze în literaturǎ, chiar şi din datorie politicǎ". Interesant în acest context este faptul cǎ intelectuali sau artişti strǎini par sǎ fie mai ataşaţi de o anumitǎ imagine a Franţei ca ţarǎ profund culturalǎ decît francezii înşişi.

Sǎ reţinem însǎ cǎ ministra culturii, doamna Fleur Pellerin, deşi nu şi-a amintit nici un titlu de roman scris de Patrick Modiano, l-a citat în interviul ei pe filozoful Fridrich Nietsche cu fraza: "fǎrǎ cǎrţi, viaţa ar fi o eroare”.