Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghislaine Dupont şi Claude Verlon: un nou omagiu pe fondul unui val de simpatie planetarǎ

hommage-rfi-claude-gigi-img-7089-0.jpg

RFI în doliu - credit foto: rfi.fr

La Paris a avut loc miercuri 6 noiembrie un nou moment omagial în memoria celor doi ziarişti de la RFI ucişi în Mali, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Locul ales pentru acest omagiu este unul cu mare încǎrcǎturǎ simbolicǎ, este vorba de Muzeul Artelor şi Civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi din cele douǎ Americi.

Momentul omagial a fost transmis în direct de cǎtre postul nostru de radio RFI, Radio France Internationale. Putem spune cǎ moartea celor doi ziarişti a provocat o undǎ de şoc pe întreaga planetǎ, dovadǎ mǎrturiile şi mesajele care au venit la RFI din toate colţurile lumii.

Aceastǎ undǎ de şoc, dar şi valul de simpatie care a cuprins întreaga breaslǎ planetarǎ a jurnaliştilor, au fost evocate de Directorul Preşedinte General al Grupului France Médias Monde, doamna Marie Christine Saragosse. Intr-adevǎr, mii şi mii de mesaje au sosit din toate ţǎrile, din partea unor simpli ascultǎtori dar şi din partea a numeroase organizaţii de jurnalişti sau din partea unor lideri politici. De fapt, a spus Marie-Christine Saragosse, modul în care şi-au exercitat meseria cei doi jurnalişti de la RFI  a provocat o impresie puternicǎ şi o undǎ planetarǎ de simpatie.

"Ceea ce resimt eu este cǎ existǎ un val de fond care parcurge toatǎ planeta şi cǎ personalitatea celor doi, Ghislaine şi Claude, modul în care şi-au exercitat meseria, explicǎ aceastǎ indignare generalǎ şi aceastǎ mobilizare pentru libertatea de exercitare a meseriei noastre", a spus Marie-Christine Saragosse.

La ceremonia omagialǎ de la Muzeul de pe malul Senei, nu departe de turnul Eiffel, doamna Marie-Christine Saragosse a citit un mesaj transmis de preşedintele François Hollande, un mesaj de simpatie şi de condoleanţe. "Sunt alǎturi de familiile celor asasinaţi şi de marea familie a RFI-ului. Meseria voastrǎ este indispensabilǎ şi periculoasǎ" spune, printre altele, şeful statului francez în acest mesaj adresat şi jurnaliştilor de la RFI precum şi tuturor celor care refuzǎ tǎcerea şi lucreazǎ pe terenul libertǎţii de a informa.

Extrem de emoţionante au fost însǎ noile evocǎri prezentate, şi mai ales faptul cǎ au fost difuzate imagini cu cei doi jurnalişti, precum şi fragmente din reportajele lor, cu aceastǎ semnǎturǎ finalǎ inconfundabilǎ devenitǎ acum un fel de emblemǎ.

Au fost evocate parcursurile profesionale ale celor doi, pasiunea cu care au exercitat aceastǎ meserie, în special cu o enormǎ disponibilitate pentru reportajele realizate pe teren, în zonele de crizǎ ale Africii dar şi în diverse locuri de pe planetǎ afectate de catastrofe naturale, cum a fost cazul cînd cei doi s-au dus în Louisiana, în 2005.

Ministrul de externe Laurent Fabius s-a alǎturat acestui omagiu cu un mesaj extrem de puternic:

"Jurnaliştii Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au fost ucişi cu sînge rege, în condiţii odioase, singura lor vinǎ fiind aceea cǎ îşi exersau meseria. Acest asasinat este o crimǎ împotriva a douǎ fiinţe, împotriva a doi jurnalişti, împotriva libertǎţii de informare, şi pînǎ la urmǎ şi o crimǎ împtriva democraţiei. Pentru cǎ atunci cînd sunteţi agresaţi voi, jurnaliştii, este de fapt agresatǎ libertatea. Este însǎ, şi o crimǎ împotriva poporului malian şi împotriva Africii pe care colegii voştri o iubeau şi o cunoşteau atît de bine. Mai este şi o crimǎ împotriva Franţei care a fost vizatǎ, precum şi o crimǎ împotriva prieteniei dintre Franţa şi Africa, RFI-ul fiind unul din simbolurile acestei prietenii."

Sunt deci cuvintele ministrul de externe Laurent Fabius, care s-a mai adresat şi întregii familii a jurnaliştilor spunînd: "Munca voastrǎ este formidabilǎ şi trebuie continuatǎ. A continua este cea mai bunǎ metodǎ de a rǎspunde barbarilor. Terorismul nu va reuşi, terorismul şi barbaria nu vor avea ultimul cuvînt."

A mai fost prezent la acest omagiu ministrul culturii, doamna Aurélie Filippeti, cu un mesaj pentru RFI şi pentru breasla jurnaliştilor în general. "RFI-ului est  o mare şi frumoasǎ familie care duce mai departe culorile Franţei" a spus doamna Aurélie Filippetti, pledînd pentru independenţa mediilor de informare şi libertatea de a informa…

"Libertatea va continua sǎ hrǎneascǎ munca voastrǎ, a mai spus doamna Aurélie Filippetti. Nu trebuie cedat, nu trebuie sǎ li se dea asasinilor iluzia cǎ ei ar putea sǎ ne descurajeze, sǎ ne deturneze de la misiunea de a informa. Misiunea voastrǎ este vitalǎ pentru orice societate democraticǎ. Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au murit pe cîmpul de onoare al democraţiei, al valorilor de fraternitate. Si-au dat viaţa pentru ca noi toţi sǎ putem continua sǎ primim în fiecare zi o informaţie liberǎ care este garanţia de cetǎţean liber."

Din partea statului Mali a fost prezent la ceremonie Jean Marie Idrissa Sangaré, ministru al comunicaţiilor, al noilor tehnologii şi al informaţiilor. El a evocat imensa emoţie suscitatǎ în Mali şi în întreaga Africǎ de acest asasinat, şi a mai anunţat cǎ un omagiu permanent li se va rezerva celor doi ziarişti în ţara sa:

“Stiam ca marşul spre democraţie pe care l-am lansat urma sǎ fie sprijinit de presǎ. In numele preşedintelui malian, al poporului malian, al tuturor africanilor, adresez sincere condoleanţe familiilor îndoliate. Autoritǎţile maliene nu controleazǎ radioul şi televiziunea de la Kidal, dar şeful statului şi primul ministru au promis sǎ dea unor studiouri numele lui Ghislaine Dupont et Claude Verlon, şi cred cǎ acest lucru va fi realizat la Kidal."

Iatǎ deci, pe scurt, principalele momente ale omagiului de azi, în care au mai fost difuzate fragmente din emisiunile realizate în aceste zile de canalul de televiziune France 24, care face parte împreunǎ cu RFI-ul din grupul France Médias Monde… Si un alt moment important: extrase din diverse declaraţii ale jurnalistei Ghislaine Dupont. Reţin  aceastǎ observaţie a ei: deseori vorbim despre Africa în special cînd izbucneşte pe continentul negru o crizǎ gravǎ, dar apoi ea dispare imediat de pe radarul actualitǎţii.

Multe reflecţii şi concluzii emanǎ din toate aceste evenimente care s-au înlǎnţuit de sîmbǎtǎ încoace, iar personal reţin aceastǎ senzaţie cǎ jurnalismul reprezintǎ o forţǎ, iar independenţa sa reprezintǎ una din marile valori ale lumii libere, lume care trebuie sǎ lupte însǎ continuu pentru a-şi conserva şi apǎra libertatea.