Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghislaine Dupont şi Claude Verlon: ancheta privind asasinarea lor progresează

In Mali, ancheta legatǎ de asasinarea celor doi ziarişti francezi de la RFI progreseazǎ. Este ceea ce a declarat preşedintele François Hollande în cursul dimineţii de miercuri 6 noiembrie cînd şi-a exprimat din nou emoţia în faţa acestui dublu asasinat.

Seful statului francez s-a exprimat în cadrul unui consiliu de miniştri, precizînd cǎ Franţa va face totul pentru a-i gǎsi pe cei care au comis aceste asasinate şi pentru a-i sancţiona. Investigaţiile progreseazǎ, au fost efectuate arestǎri şi percheziţii, iatǎ ce se transmite din anturajul prezidenţial. Incǎ de luni poliţişti francezi au sosit la Bamako pentru a participa la operaţiunea de cǎutare a vinovaţilor, în timp ce încǎ de sîmbǎtǎ o anchetǎ a fost deschisǎ de Parchetul de la Paris pentru "rǎpire de persoane, sechestrare şi omucidere, în relaţie cu organizaţii teroriste". François Hollande a mai spus cǎ dincolo de acest asasinat a fost vizatǎ şi "libertatea de a informa".

In privinţa arestǎrilor efectuate în zona Kidal purtǎtorul de cuvînt al preşedinţiei franceze nu dǎ amǎnunte, şi nici în privinţa identitǎţii celor arestaţi. Din surse ale serviciilor de securitate din Mali a fost evocatǎ însǎ arestarea a cel puţin 35 de persoane.

Ministrul apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian a fǎcut şi el o declaraţie, mai degrabǎ reţinutǎ şi prudentǎ. Trebuie respctatǎ procedura judiciarǎ, a spus el, subliniind cǎ identificarea asasinilor nu este un lucru simplu într-o "zonǎ extrem de sensibilǎ" precum cea din nordul statului Mali.

Cotidianul Le Monde, care nu-şi precizeazǎ sursele de informare, afirmǎ cǎ trei dintre cei patru rǎpitori au fost deja identificaţi datoritǎ "unor documente gǎsite alǎturi de corpurile jurnaliştilor". Unul dintre aceşti trei indivizi ar fi fost deja fişat în 2010 ca fiind membru al branşei magrebine a organizaţiei teroriste Al Qaida.

Le Monde evocǎ concomitent atmosfera de haos şi de incertitudine care dominǎ în regiune, unde foşti rebeli tuaregi, dupǎ intervenţia militarǎ francezǎ, au optat pentru reconciliere şi s-au integrat în mişcarea pentru unitatea regiunii Azawad. Cei trei suspecţi par sǎ facǎ parte din aceastǎ categorie, poate chiar din acelaşi clan familial.

In aşteptarea unor confirmǎri oficiale legate de succesul anchetei meritǎ sǎ menţionǎm însǎ aceasǎ idee lansatǎ de unele asociaţii de jurnalişti: atacurile deliberate împotriva jurnaliştilor ar trebui calificate drept "crime de rǎzboi" de cǎtre Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cotidianul Le Monde publicǎ o scrisoare deschisǎ în acest sens semnatǎ de doi responsabili ai Organizaţiei Reporteri fǎrǎ Frontiere. Pe întîi decembrie anul acesta Franţa va prelua preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Franţa ar avea deci posibilitatea de a lansa aceastǎ iniţiativǎ în vederea protejǎrii jurnaliştilor şi a libertǎţii presei. Pentru cǎ numeroşi jurnalişti sunt de acord în privinţa degradǎrii condiţiilor în care lucreazǎ. In urmǎ cu 20 de ani, cînd un jurnalist era în misiune, în diverse zone ale globului, şi arbora pe maşina sa de exemplu menţiunea PRESA, el se simţea apǎrat. Astǎzi însǎ el se simte, dimpotrivǎ, fragilizat, în pericol atunci cînd îşi aratǎ acreditarea de jurnalist.

Organizaţia Reporteri fǎrǎ Frontiere cere, în consecinţǎ, ca Franţa sǎ declanşeze la ONU o veritabilǎ mobilizare pentru adoptarea unor mǎsuri concrete în vederea protejǎrii libertǎţii de informare. Un întreg mecanism trebuie reinventat, care sǎ includǎ şi o dimensiune juridicǎ, precum şi o cooperare internaţionalǎ între agenţiile onusiene, guverne, medii de informare, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale.