Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


L’Express: Radu Mazăre, "baronul" care sfidează justiţia

mazare_express.jpg

Revista L'Express despre Radu Mazàre

Revista franceză L’Express publică pe 4 pagini portretul lui Radu Mazăre. Primarul Constanţei este descris printre altele drept «baronul care-i sfidează pe judecători».

«Sub aerele sale de playboy, primarul Constanţei este unul dintre cei mai atotputernici boieri feudali din România. El este însă astăzi în colimatorul justiţiei». Revista franceză se întreabă dacă soarta acestuia ilustrează sau nu miza majoră a alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie. «Oare ţara poate pune capăt unui sistem minat de corupţie şi condus de nişte potentaţi  ? » mai scrie L’Express sub semnăturile lui Charles Haquet şi Iulia Badea Guérité.

Incercând să dea de Radu Mazăre prin SMS – singurul mod de a-l contacta pe primarul Constanţei – ziariştii francezi se trezesc cu întrebarea lui Mazăre : «Aveţi nevoie de bani ?» Tonul articolului este dat aşadar încă de la început. Descris drept «animal politic dotat cu un adevărat sens al marketingului, Radu Mazăre nu se lasă intimidat de cele trei anchete care-l vizează. Trebuie spus» mai notează revista franceză «că potentaţii locali joacă un rol-cheie în viaţa politică românească. Stăpâni pe pământurile lor unde se comportă adesea ca nişte boieri din Evul Mediu, beneficiind de o impunitate totală, aceşti baroni sunt şi foarte influenţi la Bucureşti graţie ponderii lor electorale».

Vremurile încep să se schimbe însă; oameni politici consideraţi de neatins sunt chemaţi să dea socoteală în faţa justiţiei. «Noutatea este că lupta contra corupţiei s-a invitat în campania electorală» scrie L’Express. «Marea curăţenie nu iartă pe nimeni de unde şi frica pe care a căpătat-o toată clasa politică» spune sociologul Barbu Mateescu citat de revista franceză. Rămâne de văzut dacă Radu Mazăre va cădea şi el ca mulţi alţii.

«Totul va depinde de rezultatul alegerilor» spune un politilog care preferă să nu i se dea numele. «Mazăre est un apropiat al lui Ponta şi ca şi el face parte din PSD. Dacă Ponta e ales, ar putea să fie tentat să-l protejeze pe primarul Constanţei mai ales că acesta i-a făcut servicii în trecut. Din acest punct de vedere, Mazăre simbolizează punctul de frecare între două lumi : pe de o parte un stat de drept care caută să se modernizeze potrivit criteriilor europene şi pe de altă parte un feudalism politic care nu şi-a spus încă ultimul cuvânt» mai spune politologul român citat de L’Express.

O revistă care-i încântă pe cititorii săi şi cu poze extravagante ale edilului din portul de la Marea Neagră : îmbrăcat în Stefan cel Mare, înconjurat de fete goale pe coperta revistei Playboy, deghizat în Ramses al doilea, în Cezar sau în ofiţer nazist – «Radu Mazăre nu se teme de nimic» notează L’Express. In opinia celui care este ţinta a trei anchete – una pentru retrocedare ilegală de terenuri publice şi două pentru corupţie – toate această încrâncenare judiciară nu se face decât din motive politice. «Toată lumea ştie că sunt în conflict cu preşedintele Traian Băsescu care împreună cu fratele său au interese personale în portul Constanţa» spune Mazăre ziariştilor francezi înainte de a le explica şi de ce se tot îmbracă în militar : «Sunt în război contra procurorilor care mă vor în puşcărie».

Dacă procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kövesi confirmă că «dispune de probe solide contra lui Mazăre», locuitorii din Constanţa par mai degrabă mândri de primarul lor. Nimeni nu-i reproşează felul în care se îmbracă sau comportă. Dragoş unul dintre puţinii bloggeri care-l critică pe Mazăre pe reţelele de socializare, recunoaşte că «în România nu există o cultură a contestaţiei. Afacerile de corupţie nu interesează pe multă lume».

L’Express reaminteşte în acest context că «România este una din singurele ţări europene în care politicieni care erau în arest preventiv au fost aleşi».

 
L’Express: Radu Mazăre, "baronul" care sfidează justiţia