Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un an de când au fost asasinaṭi în Mali colegii noṣtri Ghislaine Dupont ṣi Claude Verlon

claude_et_ghislaine.jpg

Ghislaine Dupont si Claude Verlon

In urmă cu exact un an de zile, pe 2 noiembrie 2013, colegii noṣtri jurnaliṣti la redacṭia în limba franceză Ghislaine Dupont ṣi Claude Verlon erau asasinaṭi la Kidal în nord-estul Mali. Grupul islamist, AQMI – Al-Qaida în Magrebul Islamic – a revendicat ulterior răpirea ṣi uciderea confraṭilor noṣtrii. Anchetele deschise în Franṭa ṣi Mali nu au permis pentru moment identificarea ṣi cu atât mai puṭin arestarea asasinilor. In memoria celor doi jurnaliṣti francezi, Naṭiunile unite au decretat 2 noiembrie « Ziua internaṭionalà de combatere a impunităṭii crimelor comise contra jurnaliṣtilor ».

France Médias Monde, grupul audiovizual din care face parte Radio France Internationale, se mobilizează în mod special în această zi comemorativă. Intr-o lume în care zonele de crize se multiplică ṣi jurnaliṣtii devin ṭinte vii, RFI, France 24 ṣi Monte Carlo Doualiya propun astăzi un fir roṣu de-a lungul întregii zile în jurul tematicii « Cum ar fi o lume fără informaṭie ? ». Scopul este de a-i sensibiliza pe ascultătorii, telespectatorii ṣi internauṭii din lumea întreagă cu miza democratică esenṭială pe care o constituie dreptul ṣi accesul la informaṭie.

In emisiunile RFI ṣi în particular în cele în limba franceză de-a lungul zilei de azi sunt difuzate reportaje, cronici ṣi interviuri consacrate anchetelor în curs pentru a-i găsi pe asasinii colegilor noṣtri, explicaṭii de la specialiṣti de ce sunt anevoioase astfel de anchete, ṣamd. In acelaṣi timp, o ceremonie privată de omagiu în memoria celor doi se va derula la sediul radioului din Paris. In paralel, la Bamako, capitala Mali, în prezenta PDGului FMM Marie-Christine Saragosse se va decerna noua bursă « Ghislaine Dupont ṣi Claude Verlon » instituită în memoria colegilor noṣtri. Ea va recompensa în fiecare an pe 2 noiembrie un tânăr ziarist ṣi un tânăr tehnician radio din Africa.

Primii laureati se numesc Rachelle Tessougué si Sidi Mohamed Dicko.

 
Un an de la asasinarea în Mali a colegii noṣtrii Ghislaine Dupont ṣi Claude Verlon