Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Paris recordul de participare la vot ar putea fi depăşit

coada_din_fata_ambasadei_romaniei.jpg

Coadà la sectia de votare din incinta ambasadei României din Paris

Lume multă la cele 9 secţii de votare din Franţa. La Paris există două astfel de secţii unde pot vota românii. Secţia numărul 60 din incinta consulatului român şi secţia numărul 61 chiar din sediul ambasadei României din Franţa. La ora 13 ora localà (14 în România) peste 1600 de votanţi au fost înregistraţi în cele două secţii pariziene. Vasile Damian care a realizat un reportaj la faţa locului ne spune că nu s-au înregistrat incidente chiar dacă e multă lume.

Ajuns la faţa locului pe la ora 8 dimineaţa, adică o oră după deschiderea secţiilor pariziene, am fost surprins să văd atâta lume. Si pe Rue Saint-Dominique şi pe Rue de L’exposition lumea stătea déjà la coadă. Trebuie spus că vremea era în acel moment aproape primăvăratecă iar după-amiază se anunţă ploi la Paris.

Votanţii înşiruiţi în faţa celor două secţii păreau decişi să-şi îndeplinească datoria civică cu mare seriozitate. Declaraţii pe onoare că nu vor vota sau nu au votat déjà în altă parte erau distribuite şi completate de toată lumea. Nici ştampile sau timbre autocolante nu păreau să lipsească ne-a spuns Clara Staicu, consul general şi preşedinte al uneia din secţiile de votare din Paris. « Sunt şi ştampile şi buletine şi alegători. Avem 7 membrii în comisia electorală din Paris, paza este şi ea asigurată » ne spune oficialul român.

Vasile Damian, Paris, despre situaţia de la ora 19

AscultăDownload

Am stat de vorbă şi cu mulţi dintre votanţi şi i-am întrebat pentru ce au venit să voteze aici şi ce aştpeată de pe urma acestui scrutin, de ce votează pentru preşedintele României când ei stau departe de ţară ? Mai toţi mi-au spus că vor « o schimbare în bine a României », « un conducător cu suflet, cu inimă şi care să nu fure ». Basarabenii care erau şi ei prezenţi în număr mare  mi-au zis că au votat « în primul rând pentru unire ». Mulţi dintre cei veniţi la Paris să voteze şi-au adus aminte că în urmă cu 5 ani au fost polemici tocmai aici cu numărul de votanţi, de unde şi importanţa votului lor la acest scrutin.

In jurul orei zece dimineaţa se produce puţinà agitaţie. Soseşte aparent un personaj de vază. Si într-adevăr dintr-o limuzină Citroën se dă jos Ion Tiriac. In timp ce-şi pune haina pe el şi se îndreaptă cu paşi repezi spre una din secţiile de votare îl întreb pe fostul tenismen ce face aici. Ion Tiriac îmi spune la repezeală că a venit « pentru că nu plouă » şi îmi promite că-mi va vorbi « după ce iese de acolo ». Tiriac va sta însă în cele din urmă doar câteva secunde între cele douà sectii pariziene . După ce vede ce cozi sunt şi într-o parte şi în alta, îşi dă haina jos de pe el şi se urcă la loc în maşină. Cine ştie, poate va vota mai încolo aici sau la Bucureşti.

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale de acum 5 ani, 3785 de români au votat la Paris.. Era cea mai mare cifră înregistrată în capitala Franței, iar unii reprezentanți ai PSD din acea vreme au vorbit despre fraudă ( care nu a fost însă niciodată dovedită). La primul tur din 2009, 2371 de români s-au prezentat la vot la Paris. La precedentul scrutin era însà la Paris o singură secţie de votare cu 6 ştampile. Acum sunt două secţii cu 14 ştampile în total.

 
Reportaj la sectiile de votare din Paris