
Special Paris
(Reportaj audio şi foto la secţiile de votare din Paris) La terminarea votului începe balamucul
foto_1_vot.jpg

« Vrem sà votăm » a fost primul slogan auzit pe străzile Saint-Dominique şi de L’exposition. Agitaţia a început la Paris în jurul ambasadei şi consulatului cu o oră–două înaintea închiderii secţiilor de votare. Când lumea de la cozi a început să realizeze că probabil nu va reuşi să pună buletinul în urnă – uneori după 3-4 ore de aşteptare – spiritele s-au încins. Guvernanţii de la Bucureşti au fost primii arătaţi cu degetul pentru disfuncţionalităţile patente cu care erau confruntaţi votanţii :
Puţin înainte de ora 21 când se închidea oficial operaţiunea de vot, mulţimea de la coada din faţa ambasadei – unde era secţia nr. 61 - s-a îmbulzit în curte sperând că va putea şi vota până la urmă. Urnele s-au închis însă la 9 fix seara aşa cum prevede legea electorală. 20 de minute mai târziu o coloană de politişti francezi a blocat intrarea în curtea ambasadei. Cine vroia să iasă , putea, cine dorea să intre, îi era imposibil. Tensiunea atingea un prag nou. In timp ce un grup de manifestanţi forţa uşa ambasadei alţii scandau « Hoţii hoţii ». Au urmat apoi apeluri mai mult sau mai puţin disperate către ambasador. Mai întâi a încercat să intervină ca să calmeze spiritele preşedintele secţiei de votare. Oleg Ungureanu s-a lăsat însă păgubaş după mai multe tentative eşuate de a vorbi într-un portavoce.
Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Paris, s-a arătat mai abil şi mai răbdător – pe scurt, mai diplomat – aş spune chiar ieşit din comun ţinând cont de situaţie. Timp de minute în şir el a discutat, negociat şi explicat – uneori cu fiecare om în parte – ca să evite confruntarea sau degenerarea situaţiei.
Timpul trecea însă şi treburile nu se deblocau. Intervenţia poliţiei părea iminentă. Cu toate acestea ambasadorul Mazuru a fost foarte ferm. « Spune-le poliţiştilor să plece acasă » i-a ordonat ataşatului de la interne. După o oră şi jumătate de negocieri. Comisarul Cătălin Ionescu discutase şi el cu protestarii şi încercase să-i calmeze.
Seara electorală pariziană s-a încheiat în cele din urmă puţin înainte de miezul nopţii pe o notă uşor împăciuitoare şi cu un îndemn al lui Bogdan Mazuru : « Veniţi peste două săptămâni ». Problema este cà legea electorală nu poate fi modificată în timpul procesului electoral. Cu alte cuvinte, până la proba contrarie, pe 16 noiembrie la Paris tot doar două secţii vor exista şi tot cu maximum 7 ştampile fiecare.
Ieri au votat până la urmă în Franţa puţin peste 7700 de cetăţeni din care 4374 la cele două secţii din Paris, cu circa 20% mai mult decât la controversatul tur doi din 2009 când nu exista însă decât o singură secţie în capitala Franţei.