Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Executivul francez confruntat cu semne evidente de "exasperare" socialǎ

Preşedintele François Hollande se aflǎ sub o dublǎ presiune: politicǎ pe de o parte, pentru a numi un nou prim ministru şi pentru a remania guvernul, precum şi socialǎ pe fondul unui sentiment de exasperare resimţit de multe categorii profesionale. Uniunea artizanilor francezi a anunţat pentru miercuri 13 noiembrie o zi de mobilizare naţionalǎ împotriva "asfixierii" fiscale.

Patroni de mici intreprinderi, artizani şi mici comercianţi au decis, pentru ziua de 13 noiembrie, sǎ lipeascǎ pe ziduri şi sǎ punǎ în vitrine afişe negre barate de cuvintele "sacrificaţi dar nu resemnaţi". Cuvîntul "sacrificiu" revine des în luǎrile lor de poziţii. Uniunea profesionistǎ a artizanilor francezi denunţǎ faptul cǎ anul 2013 a însemnat pentru micile intreprinderi un miliard o sutǎ de milioane de euro de impozite suplimentare. Unele intreprinderi nu se vor putea redresa dupǎ aceastǎ "loviturǎ de mǎciucǎ fiscalǎ", afirmǎ unul dintre liderii artizanilor. Si tot el afirmǎ cǎ în Franţa dispar şase intreprinderi pe orǎ din cauza unei politici defavorabile lor. Consecinţele fiind grave atît pentru salariaţi cît şi pentru numeroase zone urbane şi rurale de unde dispar micile magazine şi ateliere.

Intre iulie 2012 şi august 2013 au fost obligate sǎ-şi închidǎ porţile 54 000 de interprinderi din categoria celor care numǎrǎ sub 11 salariaţi.

Nemulţumirile artizanilor se adaugǎ celor exprimate de alte categorii de salariaţi, cum ar fi cei din sectorul transporturilor rutiere, care refuzǎ sǎ accepte o taxǎ pe carburant. In paralel, mulţi francezi sunt nemulţumiţi şi de alte reforme, cum ar fi reorganizarea programului de învǎţǎmînt.

Din numeroase direcţii, inclusiv din sînul majoritǎţii prezidenţiale, se multiplicǎ apelurile la o schimbare de program politic dar şi la o schimbare de persoane. Autoritatea premierului Jean-Marc Ayrault este contestatǎ chiar în interiorul familiei socialiste. Un deputat socialist, Malek Boutih, pledeazǎ, de exemplu, pentru o schimbare "urgentǎ" în fruntea guvernului şi pentru numirea în gruvern a unor personalitǎţi cu experienţǎ. Sunt evocaţi, pentru înlocuirea lui Jean-Marc Ayrault, lideri precum doamna Martine Aubry, primar al oraşului Lille, sau Claude Bartolone, preşedinte al Adunǎrii Naţionale. Printre favoriţii francezilor la acest post se numǎrǎ însǎ şi ministrul de interne, Manuel Vals.

Dreapta îi mai repoşeazǎ lui François Hollande cǎ modul sǎu de exercitare a puterii duce la o "slǎbire a autoritǎţii de stat". In acest sens este interpretat şi faptul cǎ şeful statului a fost fluierat luni 11 noiembrie pe Bulevardul Champs-Elysées în contextul lansǎrii unui ciclu comemorativ legat de trecerea a o sutǎ de ani de la declanşarea primului rǎzboi monidal. Ministrul de interne Manuel Vals a anunţat cǎ incidentul a fost provocat de militanţi de extremǎ dreapta şi cǎ 73 de persoane au fost interpelate de poliţie pentru organizare de manifestaţie neautorizatǎ.