Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum e decernat Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez ?

goncourt.jpg

Sigla Academiei Goncourt

Miercuri la ora prânzului se va decerna cel mai vechi şi mai prestigios premiu literar francez, Goncourt. Doi bărbaţi şi două femei – Pauline Dreyfus, Kamel Daoud, Lydie Salvayre şi David Foenkinos - au rămas în careul finaliştilor şi incertitudinea privind laureatul domneşte până în ultima clipă. Cum se alege şi se decernează această multrâvnită recompensă literară ?

Bernard Pivot, celebru animator de emisiuni literare la televiziune, va trăi astăzi la prânz primul său Goncourt în calitate de preşedinte al Academiei cu acelaşi nume. Zece membrii fac parte din aceastà echipă ce este totodată juriul care decide cine este premiatul. Membrii trebuie să fie scriitori dar există din 2004 o excepţie : Bernard Pivot, ales în unanimitate nu pentru ce a scris – el nu e scriitor - ci pentru ce a făcut pentru literatură şi felul în care a prezentat de-a lungul a trei decenii cărţile pe micul ecran. Zece ani mai târziu acelaşi Pivot este deci preşedintele Academiei Goncourt şi nimeni nu regretă acest lucru.

Ca să devii membru al Academiei Goncourt, nu e nevoie să candidezi. La câteva luni după moartea unuia dintre membrii, ceilalţi se reunesc şi se înţetelg în privinţa unui nou nume. E suficient ca să fii scriitor de limbă franceză ca să faci parte – eventual – din cercul retrâns al academicienilor.

Votul final privind laureatul premiului se face în cursul unui dejun organizat de exact o sută de ani în acelasi restaurant parizian « Chez Drouant », cel care era frecventat la sfârşitul vieţii sale de Edmond de Goncourt, unul dintre cei doi fraţi scriitori care aveau să dea numele premiului literar. In fine un ultim detaliu : premiul Goncourt este dotat cu doar 10 euro. Renumele acestui premiu face însă adesea ca romanele celui premiat să fie vândute apoi în sute de mii de exemplare.

Cum se decerneazà premiul literar Goncourt