Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lydie Salvayre, laureata prestigiosului premiu literar Goncourt

lydie_salvayre.jpg

Lydie Salvayre primind premiul Goncourt

Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez, i-a fost decernat scriitoarei Lydie Salvayre pentru romanul Pas pleurer publicat la editura Seuil. Cine este autoarea si cum se explicà acest premiu? 

In romanul Pas pleurer, titlu pe care l-am putea traduce liber Nu plânge, Lydie Salvayre povesteşte războiul civil din Spania şi evocă angajamentul scriitorului Georges Bernanos alături de republicanii spanioli în perioada 1936-1938. In paralel, romanciera evocă în paginile cărţii premiate şi istoria familiei sale personale. Trebuie spus că adevăratul nume al autoarei este Lydia Arjona. Fostă psihiatră, ea s-a născut în 1948 şi este fiica unor republicani spanioli exilaţi în Franţa din cauza războiului civil. Salvayre este astăzi una dintre romancierele cele mai cunoscute din generaţia ei iar cărţile ei – circa 20 la număr – au fost traduse în peste 20 de limbi.

In urmă cu două luni autoarea romanului Pas pleurer era invitata colegilor noştri de la redacţia în limba franceză. Ocazie cu care recunoştea că romanul « este foarte inspirat din biografia ei dar presărat şi cu părţi complet imaginare şi ficţionale. Cei doi tineri din carte, personajele principale, sunt nişte idealişti şi ca orice idealist vor fi foarte deziluzionaţi şi unul şi celălalt »

Istoria războiului civil spaniol îi este povestită autoarei de către Montse, mama ei, 75 de ani mai târziu. Totul în jurul unui pahar de alcool numit anisette. Tot romanul este presărat cu o limbă ciudată, un amestec de franceză şi spaniolă pe care Lydie Salvayre a botezat-o franiola. « Scrisul l-am lucrat mult şi una din motivaţii a fost să retranscriu limba mamei mele, o limbă de care îmi era ruşine când eram mică pentru că era limba străinului, a celui neadaptat, a celui care face greşeli de franceză, care foloseşte barbarisme, o limbă pe care am terminat prin a o adora » spune Lydie Salvayre. 

La aflarea veştii că este laureata premiului Goncourt, cel mai prestigios şi mai râvnit premiu literar Lydie Salvayre a declarat cu lacrimi în ochi : « Sunt fericită şi foarte emoţionată ». Trebuie spus că Salvayre nu era deloc favorită în acest an, pronosticurile pariind mai degrabă pe unul dintre ceilalţi trei finalişti cu care se aflau în cursă. Premiul Goncourt în sine nu aduce laureatului decât 10 euro. Renumele său face însă ca respectivul roman premiat să fie vândut apoi în medie în 400 de mii de exemplare.

 
Lydie Salvayre, laureata prestigiosului premiu literar Goncourt