Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande, un preşedinte nepopular faţă în faţă cu francezii

fh.jpg

Presedintele Frantei François Hollande

François Hollande îşi « serbează » astăzi seară jumătatea de mandat prezidenţial participând la o emisiune radio-televizată difuzată pe canalul de televiziune TF1 şi radioul RTL. Timp de o oră şi jumătate alàturi de seful statului, trei jurnalişti şi 4 francezi « care încarneazà fiecare câte o mare chestiune legată de criză ». Un exerciţiu mediatic riscant pentru un preşedinte care bate recorduri de impopularitate 

François Hollande este cel mai putin popular preşedinte francez din a 5-a Republică. El beneficiază doar de 12 la sută opinii favorabile. Greu în aceste condiţii să vii în faţa francezilor ca să le prezinţi « noi şantiere » cum era prevăzut în descrierea emisiunii. Ideea anturajului prezidenţial era ca prin această emisiune – a doua sa cea mai lungă prestaţie televizată după interviul din martie 2013 – « sà se deschidă a doua parte a mandatului ». Prima fiind considerată « un eşec » nu doar de adversarii săi şi de opinia publică dar chiar şi de unii miniştrii din guvern. Presiunea este deci maximă pentru cel care niciodată nu s-a simţit în largul său pe un platou de televiziune. E şi motivul pentru care şeful statului s-a pregătit déjà de nişte săptămâni bune pentru această intervenţie audiovizuală.

Obiectivul emisiuni este să-i permită lui François Hollande să reînoade legătura cu francezii şi să-şi refacă o imagine personală şi de preşedinte după foarte compromiţătoarea carte publicată în septembrie de fosta sa iubită Valérie Trierweiler.

Fără practic niciun rezultat concret, cel puţin pe plan economico-social, prima parte a mandatului prezidenţial a fost marcată mai degrabà de reforme de societate puţin consensuale sau născătoare de opoziţii – ritmurile şcolare, mariajul gay, şamd. Rezultatul este că astăzi Hollande se regăseşte singur, izolat până şi în propria sa tabără socialistă, o tabără complet debusolată de mersul lucrurilor.

Cum notează un specialist al mass-mediilor, « François Hollande nu avea nimic de pierdut într-o astfel de emisiune ţinând cont de popularitatea sa extrem de slabă ». Confruntarea directă cu francezii rămâne totuşi un exerciţiu destul de riscant când ştii că mulţi din milioanele de telespectatori care te privesc îţi sunt ostili. Intrebarea care şi-a pus-o cu siguranţă preşedintele şi mai ales anturajul său este « Cum să de adresezi unora care nu vor să te mai audă ? ». Până acum François Hollande şi-a construit mai toate intervenţiile televizate pe modelul « pedagogic ». Venea în faţa francezilor şi ziariştilor şi pe un ton doctoral şi tehnocratic - şi de multe ori prea lung - le explica problemele economice şi sociale ale ţării. De unde şi porecla de « mic contabil » pe care i-au dat-o multi confraţi de-ai noştri. De data aceasta formatul este mai interesant. Asta pentru că se amestecă chestiuni zise « intimiste » cu un interviu mai clasic şi apoi un dialog direct cu francezii. « Dacă capcanele pot fi numeroase în astfel de cazuri, luare unui risc era indispensabilă » nota un comentator de la ziarul Libération. Rezultatul îl vom vedea în zilele următoare cu ocazia viitorului sondaj de opinie.

François Hollande la jumàtate de mandat