Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuel Valls: turneu în Africa de Vest, sub semnul luptei împotriva terorismului

manuel-valls-0.jpg

Credit foto: rfi.fr

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, îşi încheie, cu o vizită în Mauritania, un turneu diplomatic în Africa de vest. Aceste vizite sunt puse sub semnul cooperării în materie de securitate. Celelalte ţări vizitate sunt Senegal, Coasta de Fildeş şi Mali.

Este pentru prima dată că Manuel Valls efectuează un astfel de turneu într-o regiune a Africii unde Franţa încearcă să mobilizeze toate forţele pentru constituirea unui vast front împotriva grupurilor jihadiste, a reţelei Al-Qaida şi a altor forţe care încearcă o destabilizare a Sahelului. Manuel Valls este însoţit de o importantă delegaţie franceză, din care face parte şi directorul general al Jandarmeriei naţionale franceze. Un al doilea obiectiv important al acestui turneu este coordonarea luptei împotriva traficului de stupefiante. Mai multe acorduri au fost parafate cu ocazia acestei deplasări.

Franţa doreşte să se implice mai mult în formarea unor forţe de securitate în cele patru ţări, este dispusă să furnizeze echipament adecvat şi doreşte să iumpulsioneze domeniul care ţine de acumularea informaţiilor, de expertize şi de analize legate de lupta împotriva terorismului.  

Manuel Valls a declarat pentru RFI că Franţa, datorită intervenţiei în Mali, a devenit o ţintă pentru terorism, atît pe teritoriul ei naţional cît şi prin interesele ei în străinătate, precum şi prin francezii care lucrează sau se deplasează în anumite zone de risc.

Ministrul de Interne francez anunţă în context că Parisul va numi un ataşat regional pentru Africa de Vest care îşi va avea sediul la Dakar, în Senegal. Experţii consideră că bătălia împotriva celor care vor să provoace haos în Africa se duce la nivelul supravegherii şi al informaţiei, întrucît vastele spaţii africane sau frontierele lungi de mii de kilometru sunt dificil de controlat.

In Senegal, Manuel Valls a efectuat o vizită şi pe insula Gorée, simbol al comerţului cu sclavi. El a reafirmat cu această ocazie că nu trebuie acceptat niciodată rasismul şi a condamnat din nou recentele atacuri rasiste din Franţa la adresa ministrului justiţiei, doamna Christiane Taubira.

Această vizită a lui Manuel Valls a fost puternic mediatizată şi din motive de politică internă, întrucît el face figură de favorit în cazul în care preşedintele Hollande va decide să numească un nou prim ministru în locul lui Jean-Marc Ayrault. Responsabilul cu internele rămîne ministrul cel mai popular în ochii francezilor, iar în perspectiva anului 2017 el nu-şi ascunde intenţia de a candida la prezidenţialele franceze, deşi îşi reafirmă cu fiecare ocazie "fidelitatea absolută" faţă de preşedintele actual, François Hollande.