Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în ofensivǎ mediaticǎ

000_par8022952_0.jpg

François Hollande la TF1, credit foto: rfi.fr

In Franţa, preşedintele François Hollande încearcǎ sǎ le ridice moralul francezilor şi promite, pentru urmǎtoarea perioadǎ de doi ani şi jumǎtate cît va mai dura mandatul sǎu, noi reforme importante. Seful statului francez a participat joi 6 noiembrie la o emisiune televizatǎ care a beneficiat de o audienţǎ importantǎ, dovadǎ cǎ francezii sunt interesaţi în continuare de mesajul politic al preşedintelui. Mai rǎmîne de vǎzut dacǎ acesta a reuşit şi sǎ-şi convingǎ concetǎţenii.

Peste şapte milioane nouǎ sute de mii de telespectatori au urmǎrit dezbaterea organizatǎ pe canalul de televiziune privat TF1, ceea ce reprezintǎ un scor mai mult decît onorabil la capitolul audienţei. Analizînd semnificaţiile acestei cifre putem spune cǎ francezii rǎmîn pasionaţi de politicǎ şi au încredere în… jurnalişti. Personal, ceea ce m-a impresionat în primul rînd a fost totala lipsǎ de complezenţǎ cu care a fost intervievat preşedintele. Nici agresivitate inutilǎ, dar nici cea mai micǎ urmǎ de servilism politic sau mediatic. Aş spune chiar cǎ şeful statului a trecut prin momente grele în momentul în care unul din ziarişti şi-a exprimat îndoiala cǎ François Hollande ar avea "stofǎ de preşedinte".

Nu i-a fost uşor peşedintelui nici cînd a fost pus faţǎ în faţǎ cu patru francezi care sunt departe de a fi mulţumiţi de viaţa pe care o duc. François Hollande a dialogat, de exemplu, cu o femeie care, la 60 de ani, este la şomaj şi trǎieşte doar cu 500 de euro pe lunǎ, precum şi cu un tînǎr provenind din mediile defavorizate şi care, în ciuda diplomelor obţinute, nu gǎseşte de lucru. Si mai greu i-a fost însǎ preşedintelui sǎ facǎ faţǎ unei femei care conduce o micǎ intreprindere dar se vede depǎşitǎ de probleme fiscale şi de povara administrativǎ.

In faţa tuturor François Hollande a recunoscut cǎ Franţa trece printr-un moment dificil şi cǎ el personal nu şi-a onorat toate promisiunile. Cu aceastǎ nuanţǎ, însǎ: "Accept sǎ mi se facǎ reproşuri. Dar ceea ce nu accept şi nu voi accepta niciodatǎ este sǎ fie lovitǎ Franţa. Ceea ce consider eu  insuportabil de luni de zile, şi aceasta a început fǎrǎ îndoialǎ înainte ca sǎ devin preşedinte al Republicii, este aceastǎ formǎ de deplorare, de denigrare, de atac sistematic la adresa Franţei".

Evident, François Hollande a anunţat noi mǎsuri, destinate în special sǎ favorizeze accesul tienerilor la un loc de muncǎ şi reduceri de impozite pentru familiile şi persoanele cu venituri modeste. Cum era însǎ de aşteptat, imediat dupǎ încheierea emisiunii a urmat o ploaie de critici, dintre cele mai acerbe, unele venind chiar din propria sa tabǎrǎ, din zona socialistǎ şi a stîngii în general. Nu puţini sunt cei care considerǎ, precum fostul prim-ministru (de dreapta), François Fillon, cǎ preşedintele are intenţii bune dar cǎ este total depǎşit de evenimente.

Cotidianul Le Monde, în analizele sale, pune în luminǎ oarecum acelaşi lucru, pericolul "paraliziei politice" care îl pîndeşte pe François Hollande. Din acest punct de vedere el nu este singurul preşedinte al unei mari democraţii occidentale confruntat cu acest tip de problemǎ. In Statele Unite, Barack Obama trece printr-o fazǎ similarǎ. Pe fond de mondializare a economiei apare aceastǎ nouǎ ipostazǎ a preşedinţilor care dispun de multe prerogative, dar pe care îi paralizeazǎ uneori conjuctura.

François Hollande a ţinut sǎ-şi dea oarecum o ultimǎ şansǎ. "Reformele pe care le iniţiez eu acum, a mai spus el, vor da roade abia peste doi ani. " Adicǎ exact în 2017, cînd în Franţa vor ave aloc noi alegeri prezidenţiale. La care François Hollande promite într-un fel sǎ nu mai participe în absenţa unor rezultate concrete cel puţin în materie de reducere a şomajului.