
Special Paris
Mondialul de fotbal 2014: ultima şansă de calificare a Franţei
2013-09-05t162427z-1408124232-gm1e996011301-rtrmadp-3-soccer-world.jpg

Pentru multǎ lume a fost de neînţeles cum de a putut pierde echipa Franţei, care era favoritǎ, în faţa ucrainienilor. Antrenorul francezilor, Didier Deschamps, a rezumat în felul urmǎtor înfrîngerea: "am primit cu toţii o palmǎ". Acum existǎ o enormǎ tensiune în aer în aşteptarea meciului retur, cu semne vizibile în presǎ, în comentariile agenţiilor de presǎ şi ale diverşilor specialişti.
Agenţia France Presse, care adoptǎ în general un ton reţinut, scrie într-o depeşǎ: "Meciul retur se va juca sub o presiune intensǎ la Paris, francezii nu vor putea ierta o eliminare la trei ani dupǎ greva naţionalei din Africa de Sud". Reamintesc cǎ la precedentul campionat mondial, naţionala francezǎ, cantonatǎ în oraşul Knysna, a refuzat la un moment dat sǎ iasǎ la antrenament, ceea ce a provocat un şoc mediatic în lumea sportului iar imaginea echipei franceze a fost foarte afectatǎ. Reconstrucţia acestei echipe a luat apoi ceva timp, dar în prezent ea riscǎ sǎ focalizeze din nou critici vehemente dacǎ rateazǎ Mondialul din Brazilia.
Pe fond de crizǎ, oamenii aşteaptǎ mǎcar bune rezultate sportive, spun alţi comentatori. Iar posibila absenţǎ a echipei franceze la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia este vǎzutǎ de mulţi ca o "catastrofǎ". Efectele economice ale unui astfel de eşec ar putea fi grave. Acţiunile în bursǎ ale postului de televiziune TF1 încep de altfel sǎ scadǎ datoritǎ slabei prestaţii a naţionalei franceze, în condiţiile în care TF1 deţine drepturile de transmitere a meciurilor care se vor disputa în Brazilia anul viitor. Agenţia France Presse precizeazǎ cǎ TF1 un alocat un buget de 130 de milioane de euro pentru a cumpǎra respectivele drepturi, iar fǎrǎ o participare a Franţei la Mondialul din Brazilia nu-şi va rentabiliza investiţia.
In ultimile zile presa francezǎ s-a arǎtat mai degrabǎ prudentǎ cu criticile, pentru a nu-i demoraliza probabil total pe jucǎtorii francezi. Comentariile sunt de genul: totul se poate în fotbal, o victorie este posibilǎ, jucǎtorii naţionalei trebuie sǎ-şi asume responsabilitatea, şi aşa mai departe. In vocabularul multor comentatori s-au strecurat tot felul de temeni cu conotaţie militarǎ: "patria fotbalisticǎ este în perciol" strigǎ unii. "Nu este suficient sǎ ai talent pentru a cîştiga un meci, trebuie sǎ fii şi un veritabil rǎzboinic, gata sǎ mori pe teren", declarǎ un fost antrenor.
Iatǎ ce afirmǎ, înflǎcǎrat, şi atacantul Olivier Giroud: "Suntem gata sǎ murim pe teren pentru a cîştiga, ştiu cǎ folosesc cuvinte mari, dar dorim sǎ arǎtǎm poporului francez cǎ noi înşine suntem mîndri de ceea ce putem reprezenta pentru Franţa şi pentru francezi".
Nu este pentru prima datǎ cǎ miza unei competiţii sportive se încarcǎ de astfel de conotaţii excesive, inclusiv de apeluri la mai mult patriotism. Oamenii politici francezi alimenteazǎ şi ei, prin declaraţiile lor, "greutatea" mizei meciului de mîine. "Trebuie sǎ sprijinim cu toţii echipa Franţei, sper ca mîine jucǎtorii noştri sǎ rǎspundǎ cum trebuie la provocarea lansatǎ de ucrainieni", declarǎ un deputat de dreapta, Christian Jacob.
Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, considerǎ cǎ slabele rezultate ale naţionalei franceze se datoreazǎ "ultra-liberalismul" care s-a infliltrat în domeniul fotbalistic. Si tot ea mai declarǎ, citez dintr-o depeşǎ a Agenţiei France Presse: "Existǎ o veritabilǎ rupturǎ între echipa naţionalǎ şi poporul francez, o echipǎ nu poate fi motivatǎ numai de dorinţa de a cîştiga bani sau de ambiţiile individuale de afirmare, trebuie ca ea sǎ fie purtatǎ în elanul ei de un întreg popor".
Sociologul Stéphane Beaud analizeazǎ ambianţa din preajma acestui meci şi spune: "Un fel de isterie colectivǎ s-a dezvoltat în jurul tricolorilor francezi iar jucǎtorii de origine strǎinǎ au devenit nişte suspecţi permanenţi". Tot sociologul Stéphane Beaud avertizeazǎ cǎ pe acest fond de isterie, în cazul unei eşec, mîine, pe Stade de France, jucǎtorii francezi, şi mai ales cei de origine africanǎ, riscǎ sǎ devinǎ ţapi ispǎşitori chiar şi pentru frustrǎri şi nemulţumiri care nu au nici o legǎturǎ cu fotbalul, precum criza economicǎ…