Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


« Noi pe 16 vrem să votăm ! » strigă în stradă românii din Franţa

inceput_manif_paris.jpg

Inceputul manifestatiei de la Trocadéro

La iniţiativa unor asociaţii de români din Franţa, circa două-trei sute de manifestanţi au protestat duminicà după-amiază la Paris. Ei au cerut organizarea mai bună a turului doi al alegerilor prezidenţiale pentru a le permite tuturor celor care o doresc să poată vota. Manifestaţia din Paris a luat sfârşit fără niciun incident după trei ore.

« Noi pe 16 vrem să votăm ! ». Sloganul manifestanţilor este clar. Duminica viitoare toată lumea care vine la vot trebuie să-şi poată exercita acest drept. Manifestaţia de la Paris, reunită pe Esplanada Drepturilor omului de la Trocadéro, a fost organizată la iniţiativa unor asociaţii de români din Franţa. Unul dintre organizatori a ţinut să insiste pe faptul că reuniunea este complet apolitică.

« Secţii de votare nu cabine de pontare ! » era unul dintre cele mai populare sloganuri auzite la Trocadéro. Femei, copii – unii chiar de grădiniţă – bărbaţi, studenţi sau muncitori – reuniunea de la Paris pe fundal de Turn Eiffel era foarte heteroclită. Si zgomotoasă în ciuda faptului că nu au fost mai mult de 300 de oameni din estimările noastre. Am stat de vorbà cu mai mulţi dintre cei veniţi în această duminică după-amiază destul de răcoroasă ca să-şi manifesteze nemulţumirea pentru felul în care s-a organziat primul tur al prezidenţialelor. Se speră deci ca duminica viitoare, pe 16 noiembrie, « să fie mai bine ».

O femeie foarte activă şi determinată aflată în primele rânduri ale manifestanţilor îmi spune ce vrea mai presus de toate : « să poată vota pe 16 noiembrie. Numai cu votul tuturor, pânà la ultimul român, preşedintele se poate considera legitim » îmi spune manifestanta. « Nu am venit aici ca să strigăm sus sau jos, vrem doar să putem vota duminica viitoare ».

Intre două interviuri apreciem varietate de lozinci şi sloganuri strigate – şi văzute în prealabil « în pregătire » pe reţelele de socializare. « Nu uitati de ea, Constituţia ! » revine foarte des. Se face apel la istorie, mai exact la evenimentele din decembrie 1989, se cântă imnul României, se fac declaraţii de dragoste patriei pe care au părăsit-o « România te iubim ! ». In fine se lansează de la Paris un apel către românii « de acasă » ca « să se trezească ».

Inainte de plecare, cu toate că mulţi regretă faptul că nu s-a venit mai masiv la această manifestaţie pariziană, optimismul e de miză. Se speră într-un dialog bun la ambasadà între diplomaţii români si cei din diasporă. Trebuie spus că la iniţiativa ambasadorului României la Paris Bogdan Mazuru marţi după-amiază.este prevăzut un dialog între diplomatul român şi diaspora din Franţa pe tema organizării turului 2 al alegerilor. « Un schimb de opinii şi idei ce poate fi foarte util » subliniază ambasada României.

Reamintim că Bogdan Mazuru a estimat într-un interviu acordat sâmbàtă la RFI că « dacă nu se măreşte numărul secţiilor de votare vom avea dificultăţi la Paris ». O luare de poziţie inedită în rândul ambasadorilor români şi foarte apreciată de manifestanţii din Paris. Lucru ce va permite poate un dialog mai destins şi mai respectos marţi după-amiază decât cel din noaptea alegerilor pentru primul tur.

 
Reportaj la Paris la manifestatia românilor