Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liban – un nou atentat pe fondul rǎzboiului civil din Siria

Noul atentat din Liban, comis împotriva Ambasadei iraniene de la Beirut şi revendicat de un grup jihadist, este un nou simptom al extinderii rǎzboiului civil din Siria.  El intervine într-un context de mare fragilitate a Libanului, confruntat şi cu un mare numǎr de refugiaţi sirieni.

Unda de şoc a rǎzboiului civil din Siria se face din nou resimţitǎ în Liban unde s-au refugiat peste opt sute de mii de sirieni. Libanul este mai divizat ca niciodatǎ în contextul conflictului din Siria, iar în ultimile zile au fost semnalate lupte între forţele regimului de la Damasc şi rebeli sirieni chiar într-o regiune situatǎ la frontiera dintre cele douǎ ţǎri.

Parisul a reacţionat cu îngrijorare la ştirea acestui nou atentat pe care l-a condamnat cu fermitate. Concomitent, Franţa îşi reafirmǎ sprijinul faţǎ de guvernul de la Beirut pentru prezervarea unitǎţii naţionale în Liban.

Atentatul s-a produs într-un cartier rezidenţial din sudul Beirutului locuit în special de şiiţi şi care este un bastion al Heţbolahilor libanezi. Se ştie cǎ redutabila mişcare a heţbolahilor sprijinǎ, împreunǎ cu Iranul, trupele preşedintelui sirian Bachar al-Assad, iar acesta este al treilea atentat comis în bastionul lor.

Iranul a reacţionat imediat acuzînd Israelul cǎ s-ar afla în spatele acestui atentat. Termenii utilizaţi de Teheran reiau vechea retoricǎ încǎrcatǎ de adversitate, într-un moment cînd Israelul exercitǎ mari presiuni diplomatice asupra occidentalilor pentru a nu semna un acord grǎbit cu Iranul pe marginea programului nuclear dezvoltat de ayatolahi.

Regimul de la Damasc, care condamnǎ şi el atentatul, vede în spatele sǎu mai degrabǎ mîna Arabiei Saudite sau a Qatarului care sprijinǎ revolta sirienilor împotriva preşedintelui Bachar al-Assad.

Atentatul de la Beirut, soldat cu cel puţin 23 de morţi şi 150 de rǎniţi, este unul dintre cele mai sîngeroade comise în Liban de la asasinarea fostului prim ministru Rafic Hariri, în 2005.

Pe data de 15 august anul acesta un atentat comis în sudul capitalei libaneze s-a soldat cu 27 de morţi şi 336 de rǎniţi, iar opt zile mai tîrziu la Tripoli, în nordul ţǎrii, şi-au pierdut viaţa 42 de persoane tot în urma unui atentat.

Umbra rǎzboiului civil din Siria se proiecteazǎ mai apǎsǎtor decît oricînd asupra Libanului, unde nu s-au cicatrizat încǎ rǎnile mai vechi ale rǎzboiului civil libanez care s-a derulat între 1975 şi 1990 şi s-a soldat cu un numǎr enorm de victime civile, între 130 000 şi 250 000.