Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizaţia Statul islamic: o giganticǎ mafie cu "complici" chiar şi printre adversarii regionali

Preşedintele american Barack Obama a anunţat o "nouǎ etapǎ" în lupta împotriva Organizaţiei Statul Islamic, prin lansarea unei ofensive împotriva jihadiştilor. Aceastǎ nouǎ etapǎ ar putea lua şi forma unei cooperǎri pe frontul anti-jihadist între Iran şi Statele Unite, dacǎ negocierile legate de dosarul nuclear iranian s-ar solda cu un rezultat convenabil. Pentru moment, însǎ, nimic nu indicǎ faptul cǎ jihadiştii ar fi în situaţia de a ceda teren.

Califatul Oman gǎzduieşte în prezent o nouǎ rundǎ de discuţii extrem de intense între americani şi iranieni, la care participǎ ca reprezentant al Uniunii Europene şi doamna Catherine Asthon. Discuţiile sunt eşalonate pînǎ pe 24 noiembrie, urmînd ca în absenţa unui rezultat satisfǎcǎtor sǎ fie adoptate noi sancţiuni împotriva Iranului. Divergenţele sunt încǎ mari, dar contextul ar putea fi considerat favorabil în mǎsura în care, în mod oarecum "natural", iranienii şi americanii se aflǎ în aceeaşi tabǎrǎ cu un redutabil adversar comun în faţǎ, Organizaţia Statul islamic. Ideal ar fi ca un acord în materie nuclearǎ sǎ deschidǎ o nouǎ "etapǎ" în relaţiile dintre Statele Unite şi Iran, înainte ca lupta împotriva jihadismului sǎ capete un nou impuls.

Totul rǎmîne însǎ extrem de complicat întrucît, dupǎ cum aratǎ agenţiile de presǎ, negociatorii iranieni şi americani sunt supuşi şi unor presiuni de ordin intern. Iar în condiţiile în care în Statele Unite democraţii nu mai controleazǎ nici Congresul şi nici Senatul, politica externǎ americanǎ riscǎ sǎ adopte un ton dur faţǎ de Iran, în consens cu ceea ce crede Israelul despre intenţiile nucleare ale ayatolahilor.

Pe cu totul alte teren, jihadiştii au atras de partea lor un nou aliat, şi anume principalul grup insurgent islamist din Egipt. Acesta şi-a anunţat afilierea la Organizaţia Statul islamic în speranţa cǎ ar putea deschide un nou front în Egipt, unde de fapt se aflǎ sub presiunea unei puternice ofensive a armatei egiptene. 

Alianţa anti-jihadistǎ continuǎ sǎ fie confruntatǎ cu o problemǎ mai veche, dar esenţialǎ: aceea a surselor de finanţare a Organizaţiei Statul islamic. Intr-un articol publicat în Libération, un specialist aratǎ cǎ întreaga economie a zonei controlatǎ de integriştii suniţi este bazatǎ pe utilizarea banilor lichizi. Iar dorinţa de cîştig eclipseazǎ aproape întotdeauna frontierele şi disensiunile care existǎ între suniţi şi şiiţi. Cînd e vorba de posibilitatea de a cîştiga un ban, inamicii uitǎ de rǎzboi şi închid ochii la circulaţia ilegalǎ a bunurilor sau la traficul cu petrol.

Un cercetǎtor francez pune în evidenţǎ faptul cǎ jihadiştii dispun de complici în Turcia şi cǎ nu este exclus sǎ se fi aprovizionat cu arme pe aceastǎ filierǎ, unele dintre ele provenind poate chiar din… Bulgaria. Trafic cu petrol, trafic cu obiecte de artǎ şi antichitǎţi, trafic de fiinţe vii, extorcare de fonduri, Organizaţia Statul islamic a devenit o mafie  giganticǎ. Si în buna tradiţie mafiotǎ, ea distribuie bani şi o aşa-zisǎ "protecţie" celor 6 milioane de locuitori pe care îi controleazǎ. Iatǎ, pe scurt, care este adversarul alianţei anti-jihadiste într-o regiune a lumii infinit mai complicatǎ decît reuşesc sǎ o descrie specialiştii.