Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: logica confruntǎrii lasǎ în umbrǎ diplomaţia

000_par7856062_0.jpg

Voluntari pro-ruşi la Doneţk , credit foto: rfi.fr

In Ucraina asistǎm la o accelerare a pregǎtirilor pentru o nouǎ fazǎ de înfruntare militarǎ între puterea de la Kiev şi separatiştii din estul ţǎrii. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis sǎ se reuneascǎ de urgenţǎ pentru a examina acuzaţiile legate de incursiunile efectuate de militari ruşi pe teritoriul ucrainean. Iar luni 17 noiembrie se vor reuni miniştrii europeni de externe pentru a pregǎti eventuale noi sancţiuni la adresa Rusiei.

Nu încape nici o umbrǎ de îndoialǎ cǎ în timp ce Vladimir Putin stǎtea de vorbǎ la Beijing cu Barack Obama, şi-şi permitea chiar sǎ-l batǎ prieteneşte pe umǎr, separatiştii rusofoni din Ucraina primeau întǎriri substanţiale, pregǎtindu-se de fapt pentru o ofensivǎ serioasǎ. Diplomaţia mai are un cuvînt de spus, cu atît mai mult cu cît pe 15 şi pe 16 noiembrie se reunesc în Australia şefii de stat şi de guvern al Grupului G20. Iar problema ucraineanǎ va fi abordatǎ, dupǎ cum preşedintele François Hollande va aborda cu omologul sǎu rus Vladimir Putin problema livǎrii celor douǎ vase de rǎzboi construite de francezi pentru ruşi.

Datele situaţiei pe teren se modificǎ însǎ radical. Aşa-numitele acorduri de la Minsk la începutul lui septembrie, semnate între Kiev şi rebeli, pot fi considerate literǎ moartǎ. Speranţa europenilor într-un fel de "îngheţare a conflictului", de naturǎ sǎ poatǎ netezi eventual asperitǎţile şi duce la un dialog, chiar şi la o soluţie de perspectivǎ, este şi ea total contrazisǎ de noile evenimente. Rebelii dispun de artilerie grea şi de tancuri furnizate de ruşi şi se pregǎtesc sǎ-şi consolideze zonele pe care le constroleazǎ, eventual sǎ creeze o continuitate teritorialǎ mai uşor de gestionat.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a trebuit şi ea sǎ-şi întrerupǎ zborurile de supraveghere în zonele din est, dupǎ ce aparatele ei fǎrǎ pilot au fost atacate. Secretarul general al OSCE-ului constatǎ cǎ rebelii au avansat cu cîteva zeci de kilometri în raport cu linia de demarcaţie iniţialǎ, de acum cîteva luni.

De notat cǎ Moscova respinge acuzaţiile Alianţei Atlantice legate de prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina. Kremlinul denunţǎ de fapt la rîndul lui "creşterea prezenţei militare strǎine" în preajma frontierelor ruse, precum şi tentativa occidentalilor de a suscita un "sentiment anti-rusesc în Europa". Pe scurt, suntem într-o perfectǎ logicǎ de rǎzboi rece, la nivel de declaraţii, şi într-o logicǎ militarǎ de confruntare pe teren.

Cotidianul Le Figaro este de pǎrere cǎ o nouǎ escaladare militarǎ se profileazǎ la orizont, dupǎ ce luptele din ultimile 7 luni s-au soldat deja cu 4000 de morţi.

Ar putea eventual noile sancţiuni preconizate de occidentali sǎ aibǎ vreun efect asupra Rusiei? Observatorii constatǎ cǎ rubla are de suferit, cǎ investiţiile strǎine stagneazǎ în Rusia, cǎ economia rusǎ este în pragul recesiunii. Nu trebuie însǎ subapreciat, arǎta un specialist în presa francezǎ, un alt element, şi anume "patriotismul ruşilor". Ei sunt în acest moment în majoritatea lor de acord cu liderul de la Kremlin iar capacitatea lor de a face faţǎ lipsurilor şi dificultǎţilor rǎmîne considerabilǎ, comunismul a fost de altfel o bunǎ şcoalǎ la acest capitol. Dacǎ Rusia va ceda la un moment dat, nu sancţiunilor o vor face sǎ-şi schimbe atitudinea.