
Special Paris
China şi Statele Unite: acord de principiu pentru reducerea poluǎrii
default.png

Vestea este mai degrabǎ bunǎ şi vine ca o surprizǎ: ţǎrile care polueazǎ cel mai mult pe planetǎ au decis sǎ facǎ un gest în favoarea mediului înconjurǎtor. De notat cǎ 40 la sutǎ din totalul gazelor cu efect de serǎ emise în atmosferǎ provin din primele douǎ mari economii ale lumii: Statele Unite şi China. Ambele foarte criticate pe plan internaţional pentru lipsa de vigoare cu care se raporteazǎ la cauza ecologiei.
Iatǎ însǎ cǎ Barack Obama şi Xi Jinping subliniazǎ acum, într-un comunicat comun, cǎ ţǎrile lor au un rol special de jucat în lupta împotriva schimbǎrilor climaterice, "una dintre cele mai mari ameninţǎri cu care este confruntatǎ umanitatea".
Statele Unite se angajeazǎ sǎ reducǎ pînǎ în 2025 cu aproximativ 28 la sutǎ, faţǎ de 2005, cantitatea de bioxid de carbon degajatǎ în atmosferǎ. De partea sa, China anunţǎ un angajament accelerat în materie de producţie de energie reciclabilǎ, deci verde, iar pînǎ în 2030 aceasta din urmǎ va reprezenta 20 la sutǎ din totalul producţiei de energie.
Toate aceste declaraţii sunt primite cu satisfacţie de comunitatea internaţionalǎ şi mai ales de Franţa, care gǎzduieşte anul viitor o importantǎ conferinţǎ mondialǎ pe tema schimbǎrilor climaterice, iar Parisul are ambiţia de a transforma aceastǎ întîlnire într-un moment cu adevǎrat istoric în materie de angajament în favoarea conservǎrii mediului înconjurǎtor.
In ce priveşte reuniunea din Birmania, ea este de naturǎ sǎ redea acestei ţǎri un statut de "onorabilitate internaţionalǎ". Preşedintele american Barack Obama va discuta cu preşedintele reformator al Birmaniei, Thei Sein, dar şi cu opozanta Aung San Suu Kyi. Birmaniei i s-a încredinţat chiar şi preşedinţia (prin rotaţie) a Asociaţiei Naţiunilor din sud-estul asiatic. Reamintim cǎ din aceastrǎ structurǎ fac parte zece ţǎri care totalizeazǎ 600 de milioane de locuitori: Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Cambodgia şi, bineînţeles, ţara gazdǎ. Dupǎ cum este uşor de observat China lipseşte de pe listǎ, şi de altfel nu este un secret cǎ aceastǎ asociaţie de ţǎri înţelege sǎ contracareze tendinţele hegemonice regionale ale chinezilor şi ale indienilor.
Si pentru aprofundarea geografiei locale, iatǎ o precizare: reuniunea se ţine în oraşul Naypydaw, noua capitalǎ a ţǎrii din 2005. Aceasta a fost o iniţiativǎ a juntei militare care a deplasat capitala de la Rangoon din motive în primul rînd defensive: sefii de atunci erau siguri cǎ în noul spaţiu urban conceput de ei, cu vaste artere şi cu ministere extrem de bine pǎzite, nici o revoltǎ popularǎ nu ar fi fost posibilǎ.