Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezabatere G20: un "deceniu pierdut" pentru economia europeanǎ?

800px-brisbane_skyline_bluesky_0.jpg

Brisbane, gazada reuniunii G20, credit foto: rfi.fr

In contextul apropiatei reuniuni G20 din Australia, responsabilii americani constatǎ cǎ Europa nu şi-a atins obiectivele de creştere economicǎ preconizate pe anul 2014. Spectrul unui "deceniu pierdut" pentru economia europeanǎ se profileazǎ la orizont.

Expresia îi aparţine secretarului american însǎrcinat cu trezoreria, Jacob Lew. El considerǎ însǎ cǎ nu e totul încǎ pierdut şi cǎ europenii ar trebui sǎ ia mǎsuri ambiţioase pentru a nu se scufunda şi mai mult într-un fel de marasm sau stagnare economicǎ.

Nu este pentru prima datǎ cînd Washingtonul avertizezǎ cǎ economiile suferinde riscǎ sǎ handicapeze şi eforturile americane. Sunt arǎtaţi cu degetul în acest sens nu numai europenii ci şi japonezii. Economia mondialǎ nu poate aştepta totul de la Statele Unite, cam acesta este mesajul demintarului de la Washington.

Discuţiile prevǎzute week-end-ul acesta la Brisbane, în Australia, în contextul acestui nou summit al Grupului 20, vor fi axate de altfel, în primul rînd, pe mijloacere de redemarare a economiei modiale. Cele 20 de ţǎri care fac parte din acest club reprezintǎ 85 la sutǎ din economia mondialǎ, deci sunt în cea mai bunǎ poziţie pentru a cǎuta împreunǎ soluţii.

Australia, care asigurǎ în prezent preşedinţia grupului, a dat mai multe precizǎri privind agenda discuţiilor: combaterea şomajului, identificarea fraudelor la capitolul fiscal şi al impozitelor, stimularea creşterii economice.

Marele paradox al acestui club de privilegiaţi este cǎ interesele lor sunt în acelaşi timp comune dar şi divergente. Pe de o parte ţǎrile membre au dorinţa de a demonstra cǎ mǎsurile pe care le iau sunt importante şi eficiente, dar pe terenul multor aspecte concrete ele intrǎ într-o logicǎ de competiţie durǎ. Iar în prezent, într-un moment cînd şi China afişeazǎ un ritm de creştere mai lent, orizontul nu este foarte promiţǎtor. Cel puţin pînǎ în 2016 creşterea economicǎ pe plan mondial se anunţǎ modestǎ, iar "deceniul pierdut" în Europa riscǎ sǎ nu fie doar o expresie ci o realitate