Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima vizitǎ oficialǎ a unui preşedinte francez în Australia

Preşedintele francez François Hollande se aflǎ într-o vizitǎ oficialǎ de douǎ zile în Australia, ţarǎ care afişeazǎ un dinamism economic de invidiat. Luni 17 noiembrie Australia a semnat un acord de liber-schimb cu China de naturǎ sǎ favorizeze şi mai mult economia australianǎ, în special sectorul agricol şi alimentar. Franţa încearcǎ sǎ relanseze cooperarea cu Australia dupǎ o lungǎ perioadǎ de stagnare a relaţiilor bilaterale.

In urmǎ cu 20 de ani Australia a fost extrem de criticǎ faţǎ de politica de atunci a preşedintelui Jacques Chirac, de reluare a experienţelor nucleare în Pacificul de Sud. François Hollande încearcǎ acum sǎ deschidǎ o nouǎ paginǎ în relaţiile cu aceastǎ ţarǎ care, de 24 de ani, afişeazǎ fǎrǎ întrerupere un ritm de creştere economicǎ extrem de robust. Australia este, de altfel, a 12-a economie mondialǎ, cu resurse imense, fiind de fapt o ţarǎ continent. Schimburile dintre Franţa şi Australia au fost însǎ modeste pînǎ acum, cam la nivelul a patru miliarde de euro pe an.

Meritǎ reţinut cǎ aceasta este prima vizitǎ oficialǎ a unui preşedinte francez în Australia. François Hollande este însoţit de o delegaţie importantǎ de patroni şi a amintit cǎ în jur de 400 de intreprinderi franceze sunt implantate pe solul australian, unde au creat locuri de muncǎ pentru aproximativ o sutǎ de mii de persoane. Pe fondul crizei economice din Europa şi al nivelului ridicat de şomaj din Franţa, mulţi tineri francezi cu studii superioare şi bine pregǎtiţi profesional se instaleazǎ de o vreme în Australia. Anul acesta, de exemplu, în jur de 26 000 de tineri francezi au primit o vizǎ de intrare în Australia, ca turişti cǎrora li se acordǎ însǎ şi drept de muncǎ.

Pe agenda discuţiilor dintre preşedintele François Hollande şi gazda sa, premierul Tony Abbot, figureazǎ deci numeroase subiecte, începînd cu cele economice şi continuînd cu situaţia din Irak şi din Siria, precum şi cu o trecere în revistǎ a crizelor din alte zone.

Actuala vizitǎ a preşedintelui francez în Australia este pusǎ însǎ şi sub semnul trecerii a o sutǎ de ani de la izbucnirea primului rǎzboi mondial. Intre 1914 şi 1918 s-au angajat de partea Franţei şi a Marii Britanii în jur de 332 000 de voluntari australieni, iar în jur de 45 000 au murit pe cîmpurile de bǎtǎlie din Franţa şi Belgia.

Revenind la capitolul economic, Australia are acum perspectiva de a-şi mǎri exporturile de produse agricole cǎtre China. In 2013 gigantul asiatic a absorbit deja o treime din exporturile australiene. Autoritǎţile de la Canberra negociazǎ în prezent un alt acord comercial important, cu India. Toate aceste detalii confirmǎ, dacǎ mai are nevoie, imaginea deplasǎrii spre Asia-Pacific a centrului de greutate al economiei mondiale.