Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O lege controversatǎ, destinatǎ sǎ combatǎ prostituţia, divizeazǎ Franţa

181075947_0.jpg

credit foto: rfi.fr

In Franţa, Parlamentul examineazǎ, timp de trei zile, noul proiect de lege privind combaterea prostituţiei. In centrul acestui nou set de mǎsuri se aflǎ penalizarea clientului, ceea ce a provocat dezbateri aprinse. Putem spune cǎ aceastǎ lege a divizat diversele familii politice, începînd cu Partidul Socialist aflat la putere dar şi cu opoziţia de dreapta. Sunt divizaţi însǎ şi intelectualii precum şi diverse asociaţii.

Intr-o ţarǎ ca Franţa care a lansat în Europa, în plin secol al luminilor, libertinajul, dezbaterea pe tema prostituţiei nu putea sǎ nu ajungǎ şi în sfera aşa-zis filozoficǎ. De unde şi reacţia unor intelectuali care au ţinut sǎ avertizeze cǎ nimeni nu are dreptul sǎ interzicǎ unei persoane sǎ dispunǎ cum vrea de corpul ei, inclusiv sǎ-l "închirieze" temporar pentru a furniza plǎceri tarifate unui potenţial cumpǎrǎtor de sex. La polul opus se aflǎ asociaţiile care cer pur şi simplu interzicerea prostituţiei, abolirea ei ca fenomen, întrucît, spun aboliţioniştii, prostituţia creazǎ noi forme de sclavie.

Intre cele douǎ atitudini mai rǎmîne întrebarea: se va schimba ceva efectiv dacǎ vor fi penalizaţi clienţii, adicǎ persoanele care vor sǎ cumpere raporturi sexuale? Interesante sunt, în contextul acestor discuţii, nu atît argumentele pro şi contra sau furtunoasele confruntǎri în jurul unor concepte morale, ci mǎrturiile unor prostituate care au acceptat sǎ-şi povesteascǎ viaţa.

Este cazul cu o fostǎ prostituatǎ, o femeie avînd în prezent 57 de ani, care povesteşte lucruri dureroase în cotidianul Aujourd’hui. Citez din mǎrturiile ei: "La început cîştigam cîte 600 sau 700 de euro pe zi şi mǎ consideram o veritabilǎ forţǎ. Credeam cǎ mǎ îmbogǎţesc dar cu fiecare mînǎ care mǎ atingea pierdeam o pare din mine însumi. Pentru clienţi nu eram decît o bucatǎ de carne." Aceastǎ femeie care s-a prostituat timp de 22 de ani nu crede în aşa-zisa "libertate" a prostituatelor. De fapt, spune ea, o prostituatǎ nu are nici o libertate, clienţii sunt cei care aleg. De unde şi pledoarea ei pentru penalizarea clientului întrucît, spune ea, numai prin diminuarea cererii vor putea fi contracarate reţelele de proxeneţi şi îngrǎdit fenomenul prostituţiei.

Cotidianul Libération, care pledeazǎ şi el pentru penalizarea clientului, pune în luminǎ eşecul unei experienţe legislative din Germania, unde, printr-o lege din 2002, a fost de fapt liberalizatǎ prostituţia. Tot felul de "case de tolernaţǎ" au apǎrut deci în condiţii de perfectǎ legalitate, ceea ce nu înseamnǎ cǎ ele sunt efectiv sub controlul autoritǎţilor. Cei care credeau cǎ pe fond de liberalizare totalǎ a "sectorului" numit prostituţie "lucrǎtoarele din domeniul sexului" se vor înregistra în toatǎ libertatea s-au înşelat. Doar 44 de persoane s-au înregistrat, în 12 ani, ca "lucrǎtori în domeniul sexului", în timp ce cifra de afaceri a "sectorului" este de aproape 15 miliarde de euro pe an. Libération mai aratǎ cǎ dintre cele 400 000 de prostituate din Germania, majoritatea provin din România şi Bulgaria, cam în proporţie de 70 sau 80 la sutǎ. Iar 90 la sutǎ dintre ele lucreazǎ, în condiţii "îngrozitoare" şi sunt de fapt constrînse sǎ o facǎ. Liberalizarea prostituţiei a creat de fapt o formǎ monstruoasǎ de exploatare. Libération o citeazǎ pe o feministǎ germanǎ care spune: "Germania a devenit placa turnantǎ a prostituţiei în Europa şi paradisul turismului sexual".

Francezii nu-şi propun deci sǎ se inspire din modelul german, mai rǎmîne de vǎzut dacǎ va funcţiona propriul model, bazat pe penalizarea clientului dar şi pe un întreg sistem de ajutorare a prostituatele pentru a ieşi din condiţia respectivǎ.