Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia în recesiune cautǎ un nou suflu prin alegeri anticipate

shinzo_abe_260912.jpg

Shinzo Abe, credit foto: rfi.fr

Din Japonia ne-au parvenit sǎptǎmîna aceasta douǎ ştiri importante. Spre surpriza generalǎ, luni 17 noiembrie guvernul de la Tokyo a anunţat cǎ economia ţǎrii a intrat în recesiune, iar marţi 18 noiembrie premierul Shinzo Abe a convocat alegeri anticipate. Ambele anunţuri sunt expresia unui eşec în materie de politicǎ economicǎ.

Japonia, memebrǎ a grupului G20, s-a declarat în recesiune în condiţiile în care şefii de stat şi de guvern ai respectivului club s-au întîlnit în Australia week-end-ul trecut tocmai cu scopul de a relansa economia mondialǎ. Ori, iatǎ cǎ aceastǎ creşetere economicǎ durabilǎ, pe care mizeazǎ atît de mult liderii politici, rǎmîne un produs greu de gǎsit şi cînd este totuşi gǎsit, este greu de conservat.

Ceea ce se întîmplǎ în Japonia probabil cǎ dǎ de gîndit şi în alte capitale, pentru cǎ energicul premier Shinzo Abe, lider al Partidului Liberal-Democrat, a încercat tot posibilul, în ultimii doi ani, pentru a redinamiza economia niponǎ. La un moment dat era evocatǎ chiar şi o reţetǎ miracol în acest sens. Conservatorul Shinzo Abe este teoreticianul unei triple terapii, prin combinarea unei politici bugetare cu una monetarǎ şi cu un plan de reforme. Mai precis, el a mizat pe investiţii masive de sute de milioane de euro (un fel de injectare de lichiditǎţi în economie), pe controlul inflaţiei şi pe reforme de naturǎ sǎ stimuleze creşterea economicǎ (printre ele reducerea impozitelor pe intreprinderi şi liberalizarea sectorului energetic).

Ceea ce pǎrea însǎ logic şi promiţǎtor pe hîrtie a dus acum la alegeri anticipate. Mai precis, Shinzo Abe doreşte sǎ obţinǎ un fel de nouǎ aprobare a electoratului în vederea unui nou efort pe care îl preconizeazǎ pe plan economic, şi aceasta într-un moment cînd opoziţia de stînga şi de centru este încǎ destul de divizatǎ. Scrutinul va avea deci şi semnificaţia unui refernedum legat de politica sa, precum şi o ocazie pentru contra-cararea criticilor care i se aduc.

Cu o nouǎ majoritate în jurul sǎu, premierul mai sperǎ sǎ poatǎ accelera unele reforme în ţara sa, a treia economie a lumii, dar care nu a uitat încǎ faptul cǎ nu de mult era a doua, şi cǎ a fost întrecutǎ de China.

Situaţia din Japonia este însǎ şi una contextualǎ, pentru cǎ toate previziunile în materie de economie rǎmîn prudente, chiar pesimiste. Intr-o bunǎ zi liderii politici şi responsabilii economici vor trebui sǎ reflecteze serios la aceastǎ obsesie numitǎ creştere economicǎ, expresie a unei viziuni pe termen scurt, ruinǎtoare pentru umanitate în perspectivǎ mai largǎ.